Pinales este un ordin de conifere (rășinoase) care cuprinde 7 familii ce însumează circa 50 genuri cu peste 500 specii.
Reprezentanții ordinului Pinales sunt arbori sau arbuști cu frunze,în general, aciculare sau solzoase, întregi, sempervirescente și flori mici, unisexuate, dispuse sub formă de conuri. În toate organele vegetative ale coniferelor se află canale rezinifere.
Pinul (Pinus), este un gen de plante din familia Pinaceae, orginar din emisfera nordică și cuprinde peste 80 specii de arbori (mai rar arbuști) rășinoși, având scoarța roșie.
Pinus pinaster Aiton ssp. atlantica, sin. Pinus maritima Mill. din familia Pinaceae, este o specie frecvent întâlnită pe coastele franceze ale Mediteranei iar scoarţa este folosită la extracția terebentinei.
Pinus pinaster este un arbore ce atinge 20-35 m înălțime, cu frunze aciculare lungi (25 cm), robuste, de culoare verde-albăstrui până la verde-gălbui.
Produsul vegetal conține polifenoli (5,9-44%), reprezentați de proantocianidoli.
Cele mai multe studii au fost efectuate pentru un extract apos standardizat obținut din scoarțele de Pinus pinaster și care a fost denumit Pycnogenol. Acest extract conține 65-75% proantocianidoli, alături de catehină, epicatehină, taxifolină și acizi fenolici (ferulic, cafeic, galic).
Pentru acest extract au fost evidențiate numeroase efecte:antioxidante,antidiabetice,antiinflamatoare și antiedematoase; spasmolitice;capilaroprotectoare și vasoprotectoare;antiaging;antihipertensive; neuroprotectoare; antiagregant-plachetare; imunostimulatoare; hipolipemiante.
Pycnogenolul protejează față de stresul oxidativ iar mecanismele de acțiune antioxidantă implică:eliminarea radicalilor liberi;diminuarea peroxidării lipidice; stimularea activității enzimelor, protejarea vitaminelor C și E, precum și a glutationului față de oxidare;creșterea activității antioxidante totale a plasmei.
Activitatea antiinflamatoare a extractului susține efectele benefice la nivelul circulației venoase și microcirculației în general, în afecțiunile reumatismale, astm sau în dismenoree.
Activitatea cardioprotectoare a extractului presupune și o ameliorare a profilului lipidic (LDLc, colesterol total, HDLc, inhibarea oxidării).La pacienții cu insuficiență venoasă cronică, Pycnogenolul reduce edemul, durerea, senzația de „picioare grele”.
In plus, administrarea extractului diminuează sângerările gingivale și simptomele asociate microangiopatiei diabetice, oprind progresia retinopatiei și îmbunătățind parțial acuitatea vizuală.
Tratamentul local cu Pycnogenol în ulcerul varicos, favorizează ameliorarea simptomatologiei.
La pacienții cu diabet zaharat tip II, Pycnogenolul optimizează efectele medicației convenționale în ceea ce privește scăderea glicemiei; totodată, intervine benefic și prin atenuarea disfuncției endoteliale.
La subiecții cu tulburare hiperactivă cu deficit de atenție, administrarea Pycnogenolului determină o îmbunătățire a concentrării și atenției, precum și a coordonării vizual-motorie.In acest sens, rezultatele nu sunt concludente, existând și date contradictorii raportate de unele studii.
Insuficiența venoasă cronică, prevenirea afecțiunilor cardiovasculare, astmul, osteoartrita, diabetul și dismenoreea sunt acele recomandări de utilizare a Pycnogenolului care beneficiază de un suport științific puternic din perspectiva datelor clinice. Alte utilizări potențiale ale extractului, dar care sunt mai puțin susținute, se referă la tratamentul spasmelor musculare, gingivitelor, disfuncției erectile, melasmei sau migrenei.
Pentru Pycnogenolul administrat intern, studiile clinice au sugerat un interval optim de dozaj între 40 și 100 mg/zi.
“Pădurea. Eterna şedinţă a copacilor.”