CURMALUL-FRUCT TĂMĂDUITOR

Curmalul(Phoenix dactylifera Fam. Arecaceae)
Curmalele sunt fructele unui palmier care creşte în mod natural în ţările arabe şi în Africa de Nord, în oazele deşerturilor.
Se cultivă de peste 5.000 de ani în întregul Orient Mijlociu şi reprezintă o hrană importantă în această zonã a lumii.
Curmalele conţin 70% zahăr de aceea pot fi întrebuinţate ca înlocuitor al zahărului sau la prepararea băuturilor alcoolice fermentate.
Curmalele proaspete au mai puţine calorii decât cele uscate, conţin cantităţi mici de vitamina C, vitaminã care lipseşte din cele uscate, minerale, fier.
Atât curmalele proaspete cât și cele uscate sunt o sursă importantă de fibre conţin potasiu și acid folic.
Dacã discutãm de acţiunea farmacologică aceea este de energizant datorită conţinutului mare în zahăr care poate fi absorbit la nivelul organismului, remineralizantã(conţine oligoelemente),de ameliorare a procesului de îmbătrânire.
Medicina asiatică consideră că aceste fructe sunt un protector al aparatului respirator și de aceea se pot utiliza la ameliorarea unor afecţiuni ușoare de acest gen.
Conţinutul în fier împreună cu energia pe care o dau fac ca acestea sã fie un aliment ideal pentru cei care suferă de anemie şi oboseală cronică.
Curmalele uscate au proprietãţi terapeutice deosebite şi nu au efecte secundare, sunt nutritive şi oferă organismului energie, conţin cantităţi substanţe hrănitoare,sunt o sursă importantã de minerale, vitamine şi enzime şi se digeră uşor.
Persoanele care consumă curmale uscate vor avea o stare de sănătate bună iar afecţiunile datorate unor diete se pot ameliora tot cu ajutorul fructelor uscate, sunt foarte hrănitoare şi conţin zahăr natural sub formă de glucoză şi fructoză.
Curmalele se folosesc pentru ameliorarea afecţiunilor cardiovasculare, afecţiunilor pulmonare,a afecţiunilor nervoase ca tonic, digestive, pentru creșterea imunitãţii.
Arabii consumă de obicei curmale uscate cu ceai sau cafea.
Se poate prepara un desert din curmale uscate, presărate cu seminţe de susan, asigurând astfel necesarul de acizi graşi polinesaturaţi şi proteine, o gustare sãţioasã care se consumã la orice oră în funcţie de preferinţa fiecãruia.