Coada racului (Potentilla anserina L.) este o plantă din familia Rosaceae, cunoscută sub mai multe denumiri populare: argentină, argintică, argințel, argindeana, buboasa, buruiana de scrânte, buruiana-junghiurilor, coada-dracului, forostoi, iarba-gâștii, iarba-scrântiturii, ioluț, sclintita, scrântitoare de baltă, scrânteala, troscot, vintricea, zolotnic.
Coada racului este o plantă erbacee, înaltă de 15–20 cm, cu frunze întrerupte, flori mari, galbene. Este întâlnită în locuri nisipoase umede, pe marginea șanțurilor, lacurilor și râurilor, atât la câmpie cât și în zone mai înalte. Înflorește din luna mai până toamna târziu.
În scopuri medicinale se întrebuințează părțile aeriene(Herba Anserinae), recoltate în perioada înfloririi, alcătuite din tulpinile laterale și frunzele bazilare și uneori rădăcina.
Coada racului conţine tanin,substanțe amare,ulei volatil,mucilagii,flavonoide,săruri minerale.
Potentilla anserina L. are proprietăți astringente, antispastice, coagulante, hemostatice și spasmolitice și se poate folosi sub formă de infuzie, decoct sau tincturã.
Coada racului se folosește pentru ameliorarea afecţiunilor digestive, ginecologice,renale, dermatologice,pentru creșterea imunitãţii.
Studiile farmacologice in vitro și in vivo se concentreazã asupra activităților de ameliorare a afecţiunilor digestive, a proprietãţilor antivirale, antimicrobiene, antihiperglicemice, antiinflamatorii, spasmolitice, hepatoprotectoare și antioxidante ale speciilor Potentilla.
Majoritatea efectelor farmacologice pot fi explicate prin cantitatea mare de tanin și într-o măsură mai mică prin triterpenele, prezente în toate părțile plantei.