Centella asiatica este o plantă perenă originară din Asia, folosită mai ales în medicina ayurvedicã,face parte din familia pătrunjelului, dar nu are aromă sau gust,crește în sălbăticie în locuri umede, mlăștinoase și întunecoase,este una dintre cele mai importante plante care se folosește încã din cele mai vechi timpuri.
Alte denumiri sub care este cunoscutã sunt gotu kola sau tiger grass (iarba tigrului). Denumirea de „iarba tigrului” se datoreazã unui comportament observat în naturã în Asia, tigrii rãniţi se tãvãlesc în mijlocul plantelor pentru a grãbi vindecarea rãnilor și pentru regenerarea pielii sãnãtoase.
Studiile au arãtat care sunt proprietățile terapeutice și constituenții plantei, în special datorită conținutului ridicat în compuși triterpenici.
Din punct de vedere chimic planta conţine glicozide, aminoacizi, betacaroten, acizi grași, vitaminele C, A, B1 și B2, stimuleazã producţia de colagen, oferã organismului antioxidanţi puternici, are efect antimicrobian și reduce inflamaţiile.
Extractul de Centella asiatica aduce beneficii țesuturilor deteriorate, ameliorează problemele venoase sau circulatorii, îmbunătățește fluxul sanguin.
Centella asiatica are proprietăți de cicatrizare, tonifiante, anticelulitice pentru corp.
Centella asiatica îmbunătățește producția de colagen și ajută la regenerarea celulelor pielii, previne apariţia ridurilor reduce liniile fine și stimulează celulele sănătoase să funcționeze corect.
De obicei extractul de Centella asiatica acționează ca un tonic pentru piele, curăță în profunzime, ajută la minimizarea porilor, hidratează intens, reface structura de colagen a pielii, o face mai fermã și mai catifelatã, reduce petele pigmentare, poate îmbunătăți semnele de cearcăne și reduce pungile de sub ochi.
Centella asiatica redă luminozitatea de la nivelul conturului ochilor,restabilește structurile de proteină și colagen, reglează melatonina și redă textura pielii.
Recent s-au gasit noi modãlitãţi de a extrage substanţele active din Centella asiatica astfel încât sã fie înglobatã cât mai eficient în anumite preparate. Acelasi fenomen s-a întamplat și în cazul vitaminei C, a acidului hialuronic, a celulelor stem sau a peptidelor.