“Ce proaspată mireasmă de catină, de coajă
Şi de polen şi sevă în jur s-a risipit;
Copacul, plin de soare, îşi picură-a lui vrajă;
Un har divin în parcul imens s-a-nstăpânit.”
Anna de Noailles
Tamarix gallica, tamariscul francez, este un arbust care atinge până la aproximativ 5 metri înălțime. Este indigen din Arabia Saudită și Peninsula Sinai și este foarte comun în toată regiunea mediteraneană.
Cătina roșie este un vitaminizant natural eficient, depurativ şi antidiareic.Conține multe vitamine, – vitamina C care contribuie la buna funcţionare a glandelor cu secreţie internă şi în procesul de eliminare a toxinelor – , complexul de vitamina B care intervine în procesele metabolice -, beta-caroten şi vitamina E cu rol de antioxidant.
În scopuri terapeutuice se folosesc mugurii şi fructele, care conţin vitaminele C, B1, B2, carotenoide dizolvate într-un ulei gras, acid folic, acizi graşi nesaturaţi, fitosteroli, inozitoli şi acid nicotinic.
Extractul glicerinohidroalcoolic de mlădiţe proaspete de Cătină roşie (Tamarix gallica) se recomandă pentru valoarea sa biologică complexă, dinamică şi unitară care asigură necesarul de substanţe bioactive în completarea dietei pentru stimularea hematopoiezei (formarea elementelor celulare sanguine – globule roşii și trombocite la nivelul măduvei osoase) şi stimularea funcţiei splenice,contribuie la îmbunătățirea funcției hepatice, a digestiei și la purificarea organismului, susține creșterea rezistenței organismuluifaţă de diferiţi contaminanţi,ajută la protejarea celulelor și a țesuturilor împotriva stresului oxidativ, asigură starea generală de bine.