Cătina româneascã, cea din zona subcarpatică, este cea mai remarcabilă varietate de cătină de pe întreg globul,
Cãtina albã (Hippophaë rhamnoides L). conţine vitamina C, A, K, F, P și E, carotenoizi şi flavonoizi, microelemente, acizi grași esenţiali.
Cătina are atâtea proprietăți de excepție, că este greu să le sintetizezi.
Uleiul de cătină poate fi folosit în ameliorarea cu succes a cazurilor grave de arsuri termice, chimice sau afecţiuni ale pielii generate de iradieri. Capacitățile sale excepționale de vindecare se datorează acizilor graşi esenţiali, licopenului, tocoferolilor şi fitosterolilor pe care îi conține.
Dacă ai neșansa să fii bolnav de ulcer gastric sau duodenal, stări alergice, maladii neuroendocrine, reumatism, afecţiuni circulatorii sau hepatice, anemie, astenie, ai posibilitatea să le ameliorezi cu ajutorul cătinei românești care intră în compoziția a nenumărate preparate.
Cătina își dovedește eficiența într-o listă lungă de alte afecțiuni precum hipertensiunea arterială, afecţiuni coronariene, oftalmologice şi gingivale, este folosită cu succes ca adjuvant în ameliorarea psoriazisului, este un redutabilantidepresiv și antiacneic, se folosește cu efecte pozitive pentru keratozã, leucoplazie,este antimutagen, antioxidant, are o acţiune redutabilă în mastite, rinite, fotofobii, boli cronice pulmonare, afecţiuni osteoarticulare, O.R.L, afecţiuni ale aparatului urinar şi ale celui genital, afecţiuni hematologice, virale, ale sistemului nervos şi în cele psihice.
Administratã periodic cătina ajută la evitarea afecţiunilor iar în perioada postului are o deosebită contribuție în dezintoxicare, în timp ce administrată după excesele alimentare ajută la reducerea intoxicațiilor.
Uleiul de cătină obţinut prin presare la rece are proprietăți de excepție, iar principiile sale active sunt extrase printr-un procedeu original.Este o sursa naturalã polivitaminicã cu rol tonifiant general, vitaminizant, cu activitate antianemicã, de stimulare a capacitãtii de apãrare naturalã a organismului și care participã la mecanismul de detoxifiere al acestuia, hrãnește celula hepaticã, stimuleazã sinteza de proteine în ficat, contribuie la îmbunãtãtirea funcţiei de detoxifiere a ficatului; trofic retinian eficient; susţine sãnãtatea inimii și este protector coronarian prin reducerea nivelului de lipide și trigliceride din sânge, susţine cresterea nivelului seric al colesterolului bun (HDL-colesterol), îmbunãtãţeste circulaţia sanguinã la nivelul capilarelor, fortificã pereţii vaselor de sânge, protejeazã și stimuleazã regenerarea mucoasei tubului digestiv; are rol important în reglarea metabolismului sãrurilor minerale, a microelementelor și a respiratiei celulare; în caz de suprasolicitare fizica și intelectualã intensã, stres, pentru înlãturarea stãrii de obosealã, încetinește procesul de îmbãtrânire prin captarea radicalilor liberi superoxidici.
“Natura nu este un loc pe care sa il vizitezi.Este acasa.”
Gary Snyder