CASTRAVETELE AMAR

Momordica charantia cunoscut sub numele de castravetele amar este utilizată în medicina populară chineză ca plantă amară. În medicina ayurvedică este cunoscută sub denumirea de karela, în Europa fiind cunoscută sub denumirea de „castravete amar” datorită gustului său puternic amar. În cazul speciei Momordica charantia atunci cînd fructul este copt, acesta se rupe cu un pocnet caracteristic.
Fructul de tip Momordica charantia conţine:proteine, polipeptizi, lectine,carotenoizi,acid clorogenic și rezorcinolic,fitosterolide de tipul: betasitosterol și stigmasterol,glicosteroizi: charantina si momordina,momordicina.
Are acţiune hipoglicemiantă și antidiabetică datorită polipeptidului p supranumit și insulina verde cât și charantina și momordina.
Conţine de asemenea şi vitamine din grupul B, inclusiv vitamina B3, minerale (calciu, magneziu și potasiu) și oligoelemente (fier, zinc, siliciu, nichel).
Momordica charantia susține echilibrarea metabolismului glucidic, determină normalizarea nivelului de zahăr din sânge, ajută la scăderea cantităţii de glucoză produsă la nivelul ficatului şi la creşterea abilităţii organismului de a folosi glucoza absorbită în sânge.

“Natura este o liră uriașă la care cântă poetul.”
Victor Hugo