Senna sau siminichia este o plantă erbacee, aparţinând familiei Fabaceae, ce cuprinde aproximativ 250 de specii.
Originară din regiunile tropicale, unele specii sunt prezente în toate regiunile temperate.
Farmacopeea Europeană recunoaște trei droguri care provin de la specii de Cassia: Sennae folium (frunze de siminichie); Sennae fructus de Alexandria; Sennae fructus de Tinnevelly.
Sennae folium reprezintă foliolele recoltate de la frunzele paripenat-compuse a două specii de Cassia din familia Fabaceae și anume: Cassia senna L. (sin. C. acutifolia Del.), cunoscută ca Senna de Alexandria sau Khartoum și, respectiv, Cassia acutifolia Vahl., care furnizează Senna de Tinnevelly; ca un al treilea sort comercial se oferă și un amestec constituit din frunzele ambelor specii.
În timp ce Cassia senna este originară din nordul și nord-estul Africii, fiind cultivată în valea Nilului, Cassia angustifolia provine din Arabia și este cultivată în sudul Indiei.
În scop terapeutic se recoltează fructele şi frunzele.
Senna conţine compuşi antrachinonici (senozide A şi B), flavonoide, zaharide, derivaţi naftalenici, fitosteroli, uleiuri esenţiale, ceruri, taninuri, săruri minerale, rezine şi mucilagii.
Senna are proprietăţi detoxifiante, purificatoare, vermifuge la nivel intestinal, laxative şi purgative.
Indicaţia principală este în caz de constipaţie (acută sau cronică), unde acţionează prin stimularea directă a peristaltismului intestinal, iritarea mucoasei intestinale şi diminuarea consistenţei scaunelor (prin scăderea absorbţiei apei şi electroliţilor şi stimularea eliminării sodiului şi apei în lumenul intestinal).
De obicei, intră în compoziţia ceaiurilor laxative (singură sau în combinaţie cu alte plante).
Alte indicaţii sunt în curele de slăbire, pentru detoxifierea organismului, stimularea vezicii biliare, în caz de parazitoze intestinale.
Se poate administra sub formă de ceai (macerat la rece sau infuzie, 1-2 căni/zi), tinctură (30 picături/seara la culcare, dizolvate în apa), capsule şi comprimate (1-2 comprimate/zi, împreună cu lichide, indicate seara la culcare).
Senna se administrează în dozele recomandate, pe perioade limitate (7-10 zile). Dozele mai mari pot provoca colici abdominale intense, însoţite de diaree apoasă, greaţă, vărsături.
Administrarea prelungită poate crea dependenţă, pierderi de minerale (potasiu), cu tulburări de ritm cardiac, hematurie (urinare cu sânge).
Nu se administrează copiilor sub 14 ani, femeilor gravide si celor care alăptează, persoanelor cu ocluzii intestinale, boli inflamatorii intestinale, colită ulceroasă, apendicită, hemoragii gastrointestinale, afecţiuni hepatice şi renale.
În cazul unor medicamente administrate în paralel pe cale orală, poate diminua absorbţia acestora. În consecinţă, intervalul minim de administrare între cele două medicamente trebuie să fie de 2 ore.
“Florile sunt cele mai frumoase cuvinte şi hieroglife ale naturii, prin
care ne arată cât de mult ne iubeşte.”
Goethe