BRUSTURELE SAU LEACUL NATURAL COMPLEX

Brusturele (Arctium lappa, Fam. Compositae)
Denumirea populară a brusturelui este de blustan, bruscălău, brustan, brustur amar, brustur mare, brustur negru, caftulan, calcoceni, captalan, capul călugărului, căpcălan, cârcei, ciulin, ciulină, clococean, ghimpoasă, iarba boierului, lapuc, lapean, nădai, scai mărunt, scaiul oii, scăete, scăete-mare, sgar, sgăice.
Brusturele creşte spontan în locurile necultivate, pe lângă drumuri, este o plantă bienală, ierboasă, cu rădăcina cărnoasă, brun închisă la exterior şi alb-gălbuie la interior.
Arctium lappa are frunze, aşezate sub forma unei rozete, un adevărat laborator de fotosinteză, care hrăneşte cu belşug de substanţe nutritive o rădăcină, transformând-o într-un depozit de substanţe, cu tulpina cu flori nu foarte spectaculoase, dar care până la toamnă se vor transforma în scaieţi, scaieţi care vor fi seminţele de brusture.
Frunzele sunt alterne, mici, ovale,florile sunt purpurii,fructele sunt achene.
Se foloseşte în terapeutică mai mult rădăcina, rar frunzele şi fructul.
Brusturele se recoltează în lunile martie-aprilie şi septembrie-octombrie când se recoltează rădăcinile,frunzele se întrebuinţează crude iar cele care se folosesc uscate se pot recolta din iunie până în august în perioada înfloririi, fructele se recoltează coapte şi se usucă.
Brusturele în tradiţia populară a fost unul din cele mai importante leacuri tradiţionale.
În Franţa Arctium lappa e numită „planta regilor” pentru că are renumele de a-l fi vindecat de sifilis pe regele Henri al II-lea.
Din punct de vedere chimic rădăcinia şi părţile aeriene conţin nitrat de potasiu, ulei volatil, mucilagii, inulină, acid palmitic, acid cafeic, sigmasterol, sitosterol, inulină, substanţe amare, substanţe antimicrobiene, vitamine B, săruri minerale inclusiv de potasiu.
Acţiunea farmacologică este de aromatizant, calmant al colicilor intestinale, absoarbe gazele, galactagog, reduce stările de vomă, antiseptic intestinal, carminativ, stimulează digestia, diuretic, antiinflamator renal, calmează durerile de cap, expectorant, antiseptic pulmonar, antiinflamator gastric, aromatizant, antidiareic uşor.
Prin proprietăţile sale depurative Arctium lappa curăţă sângele de toxine şi scade nivelul zahărului din sânge, stimulează activitatea bilei, ajutând la eliminarea calculilor biliari.
Partea toxică a plantei este rădăcina datorită arctininei, uleiului esenţial şi lactonei care poate provoca tulburări digestive, transpiraţii, nefrite, poliurie sau anurie, acestea încetează după ce nu se mai foloseşte planta.
Substanţele antimicrobiene îi conferă proprietăţi terapeutice bune pentru foarte multe afecţiun,împiedică infecţiile şi înmulţirea microbilor,are acţiune antitermică, este un bun astringent, realizează detoxifierea organismului, moderează şi reglează secreţiile organismului, ajută la cicatrizare.
Datorită diurezei pe care o produce Arctium lappa se foloseşte la o serie de afecţiuni ale ficatului, gută, diabet, la cei care vor să-şi reducă cantitatea de colesterol, creşte diureza,în afecţiuni dermatologice este foarte util începând cu cele mai frecvente şi diverse afecţiuni, are acţiune antidiabetică, colagogă, diuretică, antiacneică.
Ceaiul de brusture reduce zahărul din sânge şi se recomandă celor care suferă de diabet sau în cazul afecţiunilor hepatice având proprietatea de a reduce calculii biliari.
În cosmetică acţiunea sa este diversă de la creşterea părului, până la seboree sau alte afecţiuni