BRÂNCA URSULUI SAU GINSENGUL ROMÂNESC

Brânca ursului (Heracleum sphondylium, Fam. Umbeliferae sau Apiaceae) are mai multe denumiri populare: angelică sălbatecă, crucea pământului, păstârnac sălbatic, rubarbăr indian, ţelină indiană.
Brânca ursului este o plantă ierboasă ce creşte pe lângă garduri,în păduri uscate, tufişuri, poieni, preferând locurile luminoase şi umede. Denumirea de Heracleum vine de la semizeul Heracles (devenit Hercule) din cauza taliei mari a plantei, şi a forţei pe care o degajă. Unele specii pot ajunge la 1-3 m înălţime,frunzele sunt mari de culoare verde închis, florile sunt albe şi seminţele sunt late, cu miros pătrunzător, picant.
În tradiţia populară în Moldova se utiliza pentru ameliorarea durerilor de cap iar în Vrancea, tulpinile florifere se utilizau pentru ameliorarea afecţiunilor reumatismale.
În alte părţi ale Moldovei, planta se întrebuinţa pentru ameliorarea durerilor de la nivelul spatelui.
Brânca ursului este o plantã de la care se utilizeazã în terapeutică seminţele,rădăcinile se culeg primăvara, se recolteazã din aprilie până în iunie.
Se folosesc florile, rădăcinile, seminţele.
Rădăcina se recoltează după prima brumã în luna noiembrie sau în martie,se depozitează în săculeţi de pânză, în locuri răcoroase şi uscate.
Brânca ursului se mai numește ginseng românesc și poartã aceastã denumire pentru că este una dintre cele mai active plante.
Din cauza prezenţei în frunzele mature şi în pieliţa tijelor şi peţiolului a compuşilor fotosensibilizanţi şi iritanţi numiţi furanocumarine, este important sã se consume frunzele foarte tinere, iar peţiolul şi frunzele să fie curăţate înainte de consum.
În Europa de Est se culegeau tijele şi peţiolul frunzelor, erau uscate la soare şi se obţinea un produs dulce folosit la fabricarea dulciurilor.
Boabele plantei serveau la prepararea unei băuturi revigorante, aroma de portocale le indica la prepararea şerbetului şi îngheţatelor iar rădăcina cu savoarea ei picantă, amară şi extrem de aromatică, era folosită ca şi condiment.
Din punct de vedere farmacologic rădăcina şi seminţele revigorează şi reîntineresc organismul, măresc capacitatea de efort şi tonusul fizic şi psihic, amelioreazã anumite afecţiuni sexuale, redau tonusul şi pofta de viaţă.
Brânca ursului are proprietãţi antispastice,este un calmant general mediu, carminativ mediu, hipotensor puternic, afrodiziac puternic, stimulent al activităţii gonadelor, stimulent bun al imunităţii locale nespecifice (la nivelul renal şi genital), tonic general puternic, tonic digestiv bun, vasodilatator genital puternic, vasodilatator periferic puternic, vermifug mediu-slab. Seminţele redau tinereţea biologică şi fertilitatea, reglează activitatea sistemului nervos, contribuie la refacerea celulară, este utilã la cei care au suferit accidente vasculare cerebrale.
Heracleum sphondylium se poate folosi pentru ameliorarea afecţiunilor dermatologice,cardiovasculare,respiratorii,sexuale,renale, pentru creșterea imunitãţii.