AZI DESPRE OVĂZ

Ovăzul (Avena sativa, Fam. Graminaceae)
În tradiţia populară decoctul seminţelor de ovăz se folosea pentru ameliorarea tusei și a durerilor de dinţi.
Seminţele prăjite de ovăz se utilizau pentru ameliorarea afecţiunilor reumatismale.
Dacii foloseau ovăzul ca aliment de bază.
În Germania,în cea mai mare parte ovăzul este folosit ca plantă furajeră, ca fulgi de ovăz in müsli, preparate de panificație, salate și sub formă de piure în alimentaţia oamenilor.
În România, în cea mai mare parte este folosit ca plantă furajeră, in special pentru cabaline.
Tradiţional, ovăzul este ingredientul traditional al surogatelor de cafea, care până tarziu dupa Al doilea razboi mondial nu aveau un preț prea accesibil.
În anii ’80, din rațiuni de reducere a cheltuielior legate de importuri, regimul comunist a repus pe piaţă cafea în amestec cu ovăz, numit familiar nechezol.
Compoziţie chimică a ovăzului este diversă:hidraţi de carbon, glucide, albumine, grăsimi, potasiu, magneziu, clor, calciu, fosfor, fier, caroten, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, E, K, PP, urme de vitamina D, un principiu similar foliculinei.
Avena sativa mai conţine aminoacizi(alanină, arginină, acid aspartic, cistină, acid glutamic, glicina, histidină, izoleucină, leucină, lizină, metionină, fenilalanină, prolină, serină, treonină, triptofan, tirosină, valină); carbohidraţi( sucroză, amidon, acid fitic);acizii graşi(acid miristic, acid palmitic, acid stearic, acid palitoleic, acid oleic, acid linoleic, acid linolenic, purine (45 mg/100 g); minerale(sodiu, potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, cobalt, cupru, zinc, nichel, crom, molibden, fosfor, clor, fluor, iod, bor, seleniu, silicon, fibre 4 g% din care 2 solubile).
Din punct de vedere farmacologic are aproape acelaşi conţinut ca şi grâul, dar mai multe grăsimi nesaturate, conţine întregul complex B, este foarte important pentru hrănirea celulei nervoase, este stimulent, antispasmodic, laxativ, energizant, diuretic, hipoglicemiant, stimulent tiroidian, antiastmatic, expectorant, scade colesterolul din sânge.
Avena sativa este indicat pentru pielea uscată, seboree, mâncărimi, inflamaţii cutanate.
Ovăzul este indică în ameliorarea afecţiunilor dermatologice, digestive, hepatice, neurologice, pulmonare, splenice.
Tinctura de ovăz conţine flavonozide, saponozide steroidice, zaharuri libere, aminoacizi, vitamine din complexul B,săruri de potasiu, calciu, mangan, zinc, magneziu.
Se folosește pentru administrare internă la ameliorarea unor afecţiuni ca hipotiroidism, depresie, neurastenie, anxietate, insomnie, stress, convalescenţă, gută, reumatism.
Aplicaţia externă a tincturii de ovăz este pentru dureri reumatice, dureri nevralgice, artroza șoldului, dermatoze seboreice, întreţine și întinereste tenul.
Extractulglicerinohidroalcoolic din obținut din mlădițe și rădicele de ovăz ajută la fortifierea organismului în stări de astenie fizică și psihică, în convalescență, calmant în stări de stres și agitație, susține funcția normală a tiroidei și producția de hormoni tiroidieni,susține buna funcționare a tractului digestiv, procesele de detoxifiere de la acest nivel și secreția glandelor anexe, ajută la demineralizările osoase.
Dacă discutăm despre meniul nordicilor supa deasă cu seminţe de ovăz este foarte sănătoasă aducând ameliorarea multor afecţiuni.
Fulgii de ovăz sunt un alt aliment folositor,se pot consuma şi de 3 ori pe zi,conţin fosfor, calciu, magneziu şi sunt foarte uşor asimilabili.
De ce să nu ne începem dimineaţa cu o cană de fulgi de ovăz cu iaurt sau cu lapte?