ARAHIDE-ULEIUL DE ARAHIDE



Arachis hypogaea (Fam. Fabaceae) se mai numesc și alune americane, alune de pământ.
Arachis hypogaea este o plantă erbacee anuală, leguminoasă, cu o înălţime ce nu trece de 35 cm,florile au culoarea galbenă,fructele deşi se formează în partea aeriană a plantei, se gãsesc în sol.
Originea arahidelor este în America de Sud.
Arahidele sau alunele de pământ sunt una și aceeași plantă. Arahidele se cultivă predominant în zonele tropicale și subtropicale,nu cresc pe teren necultivat,cei mai mari producători de arahide sunt China (37%), Africa (25%) și India (21%).
Din punct de vedere al compoziţie chimice conţin grăsimi (în cantitate mare, aproape 50% din conţinutul alunei), protide (până la 30%), săruri minerale, vitaminele A, B1, B2, F, tanin.
Arachis hypogaea are proprietãţi nutritive, energetice, este astringentã intestinal, antihemoliticã, antisclerogenicã.
Arahidele nu sunt nuci, ci plante leguminoase, un supliment alimentar cu efecte pozitive.
Consumul de arahide stimulează activitatea celulei hepatice şi a bilei, compuşii din arahide contribuie la ameliorarea îmbătrânirii ţesuturilor.
Arachis hypogaea se utilizeazã în cazuri de surmenaj intelectual, în oboseala fizică accentuată, la facilitarea tranzitului intestinal,sunt un factor de calmare şi reechilibrare a activităţii rinichiului.
Uleiul de arahide este un agent activ de reducere a colesterolului rãu, contribuind la profilaxia unor afecţiuni cardiovasculare.
Arahidele sunt interzise persoanelor alergice la acestea, sunt considerate unul dintre cei mai frecvenți alergeni alimentari, iar în cazuri extreme pot provoca reacții alergice care ar putea pune în pericol viața anumitor persoane. Persoanele alergice la arahide ar trebui sa le evite și nu ar trebui să consume nici unt de arahide.
Se recomandă consumarea arahidelor în stare crudă, deoarece sub această formă rămân nemodificate calităţile nutritive, energetice şi medicinale.
Niacina(vitamina B3) din arahide ajută la îmbunătățirea activității creierului și a memoriei, vitamina E ajută la menținerea integrității celulelor membranelor mucoase și ale pielii, resveratrolul, antioxidant polifenol natural amelioreazã afecţiunile cardiovasculare.
Conform studiilor științifice, persoanele care consumã arahide își mențin greutatea corporală, reduc riscul de obezitate.
Uleiul de arahide este rafinat și purificat de alte substanțe alergice,studiile au arătat că majoritatea persoanelor alergice la arahide pot consuma ulei de arahide dar nu din cele presate la rece.
Datorită conținutului ridicat de proteine, alunele sunt prelucrate în diferite forme – se produce din ele unt de arahide, făină de arahide sau ulei.
Uleiul de arahide este utilizat pentru prepararea diferitelor mâncăruri dar îl putem adãuga și la salate.Arahidele crude sunt foarte utilizate în bucătăria asiatică, unde sunt folosite în supe, sosuri și salate.