Despre anghinare am putea vorbi cred zile în șir, pe scurt iatã însã câteva informaţii care ne pot fi utile nouã tuturor.
Anghinarea (Cynara scolymus,familia Asteraceae) este o specie de plante erbacee perenă, originară din regiunea mediteraneeană care înflorește de vara pânã toamna,se cultivã pentru solzii cărnoși ai inflorescenţei și pentru receptaculii florali care sunt comestibili.
Tulpina este dreaptă și ramificată,frunzele sunt mari spinoase, de culoare verde-albicioasă pe dos,florile sunt roșii-violacee dispuse în capitule mari, receptaculul este mărit și cărnos, comestibil, fără spini.
În tradiția populară se cultivã în grădinile din zona ruralã ca plantă ornamentalã și se folosește și în gastronomie.
În Sicilia există o sărbătoare închinată anghinarei când se consumã doar preparate cu planta, iar în Spania, perioada recoltării bulbului de anghinare și a altor verdețuri se consideră sărbătoare a unei regiunii din aceastã ţarã.
În fitoterapie se utilizează rădăcinile și frunzele care amelioreazã afecțiunile hepatice, afecțiuni ale circulației sangvine, afecțiuni renale.
Anghinarea este o legumă nutritivă, bogată în hidrocarbonați, frunzele conțin cinarină, oxidaze, polifenoli, flavone, inulină și alți derivați ai acizilor cafeic și chinic, precum și un principiu amar, acid clorogenic, acizi aminați, săruri de potasiu și magneziu, substanțe minerale.
Anghinarea poate fi consumată în stare proaspătă fiind apreciată pentru efectele sale de ameliorare a enterocolitei cronice, pentru ameliorarea diabetului neinsulino-dependent,a stãrilor migrenice.
Din punct de vedere farmacologic Cynara scolymus are acţiune antisepticã, cicatrizantã, decongestivã,frunzele măresc secreția biliară și diureza și scad conținutul sângelui în colesterol stimulând metabolismul colesterolului în ficat, acţiunea este și antidiabetică,colereticã.
Principalele efecte atribuite extractului de anghinare sunt:reducerea nivelului colesterolului,protecția ficatului și stimularea secreției biliare.
Preparatele naturale care conţin anghinare asigură necesarul de fitonutrienţi în suplimentarea dietei pentru funcţionarea normală a fluxului biliar şi a diurezei, susţin funcţionarea normală a sistemului hepato-biliar şi a funcţiei secretorii a bilei,contribuie la buna funcționare a ficatului ajutând la eliminarea toxinelor din organism,contribuie la metabolizarea colesterolului în ficat,participă la metabolismul lipidelor, susţin un nivel normal al lipidelor sanguine,susţin sănătatea tractului digestiv prin funcţionarea normală a procesului de digestive, susţin sănătatea tractului urinar,menţin pofta de mâncare în limite normale,stimulează peristaltismul intestinal contribuind la normalizarea tranzitului digestiv.