Afinul este un subarbust ramificat și înalt de 20-50 cm răspândit din Europa Centrală până în Europa de Nord, dar și în nordul Asiei și în America de Nord.
De la afin se folosesc în mod deosebit frunzele și fructele mai ales cele provenite de la specia Vaccinium myrtillus L. (sin. Vaccinium angelosum Dulac, sin. Vaccinium montanum Salisb., sin. Myrtillus niger Gilib.) din familia Ericaceae — afin.
Frunzele de afin au o compoziție chimică complexă:taninuri catehice catehina, epicatehina, galocatehina, flavonoide: glicozide ale cvercetolului și kemferolului;acizii fenolici.
Fructele conțin:antociani (300-700 mg/ 100 g fructe uscate).
Activitatea hipoglicemiantă evidențiată in vitro și in vivo pentru extractele din afine și antocianii lor poate fi mediată prin efectele asupra secreției de insulină și a transportului glucozei.
Extractele din afine (fructe uscate, dar și proaspete) standardizate în antociani (25%) sau antocianozide (36%) se administrează în:tratamentul simptomatic al unor afecțiuni oftalmologice; fragilitate capilară; insuficiență vasculară periferică; microangiopatia diabeticilor; coronarite; hipertensiune arterială; sechele postinfarct; tulburări vasculare asociate senescenței; maladii vasculare ale diabeticilor;susținerea funcției vizuale în condiții de suprasolicitare (personal IT); dismenoree asociată sindromului premenstrual.
Frunzele de afin au o utilizare restrânsă, mai ales sub forma ceaiului sau a speciilor antidiabetice, fiind recomandate ca adjuvant în tratamentul diabetului de tip II non-insulinodependent.
Decoctul se administrează în tratamentul topic al inflamațiilor minore ale mucoasei bucale și faringiene.
Ceaiul de afin frunze se recomandã ca supliment alimentar pentru funcţionarea normalã a tractului gastro-intestinal, atenuarea fermentaţiilor intestinale, favorizeazã eliminarea gazelor din intestin;înlãturã senzatia de disconfort si de tensiune abdominala; intervine favorabil în dezechilibrul florei intestinale, stimuleazã dezvoltarea și înmulţirea florei normale specifice de la nivelul intestinului gros, sprijinã ameliorarea unor tulburãri funcţionale renale.
Extractul glicerinohidroalcoolic din mlădițe proaspete de Afin (Vaccinium myrtillus) stimuleazã metabolismul glucidic, lipidic și proteic; susține sănătatea vasculară, prin reducerea stărilor de fragilitate și alterare a permeabilității vasculare; menține sănătatea ochilor, prin creșterea fluxului sanguin la nivelul capilarelor.
“Dacă tu vrei să comunici cu un copac, ar trebui ca un braţ al tău să se facă ramură cu frunze şi o ramură a copacului să se facă braţ cu degete. Ar trebui să mori puţin ca om şi să învii ca plantă, iar planta să moară întrucâtva şi să devină într-o parte a ei om.”
Nichita Stãnescu