Foto:Specie de Tabebuia

ARBORELE FURNICILOR

ARBORELE FURNICILOR(Tabebuia impetiginosa, Fam. Bignoniaceae)
În tradiţia populară din America de Sud, triburile indiene cât şi populaţiile incașe
şi aztece au folosit terapeutic scoarţa arborelui din cele mai vechi timpuri.
Arborele furnicilor se întâlneşte din Argentina până în nordul Mexicului.
Scoarţa conţine lapahol,quercetin, xilodin şi alte flavonoide.
Florile au culoarea roz-violet (purpuriu), sunt mari de formă tubulară, apar în panicule terminale dense, înaintea frunzelor, înfloreşte în lunile iulie- septembrie, urmate de păstăi lungi de culoare maro-închis.
Frunzele sunt opuse, eliptice, lanceolate, de 2-3 cm lungime, de culoare verde-închis.
Trunchiul: poate avea 2-3 m în diametru, lemnul este dur, greu de descojit, rezistent la vreme şi soare, scoarţa este de culoare gri-cenuşiu;
Tabebuia impetiginosa este analgezic imunostimulator,antibacterian,antibiotic, antifug, antioxidant,antiparazitic, antiviral, expectorant, tonifiant.
Calităţile sale antibacteriene sunt legate de prezenţa xilodinei care, în combinaţie cu lapaholul, blochează creşterea bacteriilor în diverse organe şi ţesuturi.
Lapaholul previne creşterea şi înmulţirea microorganismelor gram-pozitive (Staphylococcus aureus, Streptococcus) şi gram-negative (Brucella, Helicobacter pylori- cauza a multor afecţiuni stomacale),inhibă procesele de fermentaţie fără de care înmulţirea viruşilor nu se produce, având astfel o acţiunea antivirală,inhibă înmulţirea şi dezvoltarea paraziţilor intracelulari (de exemplu plasmodiul malariei), având astfel şi o acţiune antiparazitară.
Arborele furnicilor ameliorează afecţiunile respiratorii, ale sistemului genito-urinar, autoimune, dermatologice, sanguine,reumatismale.
Există mai multe specii de arbori Tabebuia impetiginosa, calităţile sale terapeutice au fost controversate din cauza rezultatelor variate obţinute odată cu utilizarea sa, în cea mai mare parte se datorează lipsei controlului calităţii, confuziei speciei, modului de preparare a ceaiului.
Se administrează de obicei sub formă de infuzie, decoct, tinctură, capsule.