SCHINDUF

Schinduful (Trigonella foenum graecum, Fam. Fabaceae)se mai numește molotru, schinduţ, sfârdig.
Legenda schindufului a apărut pe Valea Nilului, în urmă cu mai bine de cinci milenii,se spunea că fusese adus pe pământ de însăşi zeiţa Isis, având darul nemaivăzut de a readuce femeilor sănătatea, pofta de viaţă şi puterea de seducţie, era la mare preţ în rândul nobilelor de rang înalt de la curtea faraonului.
Medicii egipteni utilizau schinduful pentru că era planta care-i ajuta pe soldaţi să se refacă rapid după rănile primite în luptă, îi ajuta pe cei vârstnici să-şi menţină tinereţea şi vigoarea.
Schinduful era folosit concomitent în Egiptul Antic, în India şi în China-trei leagăne de civilizaţie, cu 4-5 mii de ani în urmă.
Nu se ştie când au ajuns seminţele acestei plante în Dacia, dar acum 2000 de ani, când Dioscoride a întocmit tratatul său de farmacologie, schinduful era folosit în mod curent de către vracii din Carpaţi iar numele dacic era Scindof (de unde şi denumirea actuală) şi îl foloseau pentru ameliorarea afecţiunilor respiratorii şi a celor digestive, ameliorarea rănilor şi a ulcerelor.
Schinduful este o planta descrisă în Papirusul Ebers.
De câteva decenii, oamenii de ştiinţă şi-au propus să studieze misterele terapeutice ale acestei plante apreciată în vechime.
Schinduful este o plantă perenă ierboasă, înaltă de 60 cm cu frunze de un verde deschis cu marginea uşor dinţată, flori albe-liliachii şi miros pătrunzător caracteristic, este originară din Asia vestică, cultivată la noi ca plantă ornamentală, medicinală şi aromatică,înfloreşte în iunie-august,de la aceasta se folosesc seminţele- Semen trigonela.
Trigonella foenum graecum creşte la noi în zona sud-estică a ţării, în special în judeţele Constanţa şi Brăila și de obicei este cultivată.
Seminţele conţin trigonelină care se găseşte în strofantină, saponine steroidice, agliconi, rezine, substanţe azotoase, colină, glicozide furostanice, alfa-trigoelină, zaharuri, slachinoză, lipidesterioce, alte fitosterine, trigliceride ale acizilor oleic, palmitic, linoleic, linoic, protide, uleiuri volatile, taninuri, substanţe amare rutozid, vitaminele C, PP, mucilagii, aminoacizi liberi, săruri minerale.
De câteva sute de ani s-a pus în evidenţă efectul afrodiziac, nutritiv, depurativ, diuretic, cicatrizant şi antiinflamator.
Schinduful stimulează metabolismul sistemului nervos central, metabolismul glucidic, lipidic, dezinfectează şi cicatrizează epiteliul renal, sau cel al pieli în cazul în care se foloseşte extern,stimulează secreţiile salivare, gastrice, intestinale, este o sursă de vitamina PP,acţionează la ameliorarea bronşitelor cronice.
Trigonella foenum graecum se folosește la ameliorarea afecţiunilor urinare,dermatologice,musculare,reumatismale,respiratorii.