ORHIDEEA SAPROFITĂ

Neottia nidus-avis(Fam. Orchidaceae) are denumirea populară de buruiană de trânji, trânji.
Neottia nidus-avis, o orhidee saprofită crește până la 40 cm înălțime și fiecare lăstar poate avea până la 60 de flori,plantele nu sunt în nici o parte verzi, obținând toată hrana dintr-o ciupercă micorizică din sol, care, la rândul său, se hrănește din rădăcinile copacilor, sunt plante de culoare bej-maro, deși uneori există forme gălbui sau albe. Această specie de orhidee poate fi greu de observat, fiind camuflata pe așternutul de frunze.
Speciile de orhidee întâlnite în păduri prezintă de cele mai multe ori inflorescențe mici și greu de observat, având culori variind de la galbui și verzui, purpurii, maronii.
Este o plantă saprofită, perenă, orhidee de pădure, brună gălbuie, cu rizom gros şi cu rădăcinile cărnoase, dezvoltate, încâlcite, cu aspectul unui cuib de pasăre,nu conţine clorofilă.Fiind o plantă saprofită (se hrăneşte cu resturi de plante aflate în descompunere), creşte pe solul bogat în putregaiuri al pădurilor, mai ales al celor de foioase.
În toată Europa, această specie înflorește din mai pâna în iunie,este prezentă în Algeria, Tunisia, vestul Siberiei, Caucaz, Iran și Turcia.

În Marea Britanie Neottia nidus-avis se găsește în pădurile umbrite, în special fagul, pe soluri de bază Neottia nidus-avis înflorește numai în parteneriat cu ciuperci micorize din genul Sebacina, în special Sebacina dimitica.
În tradiţia populară rizomul se adăuga în rachiu şi se administra pentru ameliorarea afecţiunilor digestive,mai frecvent era întrebuinţat pentru tratarea hemoroizilor (trânji). Se fierbea în apă, borş sau vin şi se administra bolnavului iar cu decoctul se făceau spălături.