NEMȚIȘORII DE CÂMP

Nemţișorii de câmp(Consolida regalis, Fam. Ranunculaceea) se mai numesc albăstrioare, buruiană de făcut copii, ciocănaşi, ciocul berzei, ciocul păsării, ciocul babei, ciocul ciocârliei, cizma cucului, cârligei, clonţul nagâţului,clonţul cocostârcului, coada rândunicii,cornul plugului,creasta cocoşului, doselnică mică, floare domnească, gheata cătanei, gâlceavă, mărariul câmpului, pintenaşi, somnoroasă, surguci, tătăneasă, toporaş de câmp.
Este o plantă din flora spontană, originară din Europa. În România se întâlnește ca buruiană în culturile de grâu și cartof, pe terenuri virane, la marginea drumurilor și pe pășuni, de la câmpie până în zona de deal. Nemţișorii de câmp au tulpina bogat ramificată, cresc până la 60 cm înălţime,frunzele sunt fidate,florile sunt pintenate anterior, au culoarea albastru- indigo, dispuse în inflorescenţe,înfloresc în iulie-august.
În tradiţia populară decoctul din flori şi frunze se consuma pentru ameliorarea durerilor de la nivelul abdomenului.
În zona rurală îl consumau persoanele de sex feminin care doreau să aibă copii, se mai folosea și la muşcături de şarpe.
Ceaiul din frunze şi flori se administra pentru reducerea tensiunii arteriale. Decoctul sau extractul hidroalcoolic al florilor se utiliza în leucoree şi ca hemostatic.
Florile conţin delfinină, un glicozid al camferolului, alcaloizii: decozină, lictonină,delzalină, dalfelatină, săruri minerale, pigmenţi.
Acţiune farmacologică este analgezică, fertilizantă, hemostatică, hipotensivă, bradicarizantă,diminuează bătăile inimii,senzaţia de durere,stopează hemoragiile şi stimulează apetitul sexual.
Se poate folosi la ameliorarea afecţiunilor renale, biliare,respiratorii, cardiovasculare.