ARDEIUL IUTE-SINGURUL FRUCT COMESTIBIL CARE MUȘCĂ

Capsicum annum, Fam. Solanacee are mai multe denumiri populare de ardei borcănos, ardei capia, ardei lung, ardei roşu, ardei verde, beşică, boia, chiparcă, chipăruş, chipăruş iute, chiper lung, piparcă, piperul bulgarului, piper turcesc, piper roşu, poprică, poprică dulce, poprică iute, popivnic, tiuper amar, tiuper dulce.
Ardeiul iute (Capsicum annuum) este o specie populară a genului Capsicum care face parte din familia Solanaceae,și cea mai cultivată dintre toate cele 4 tipuri de ardei cunoscuți. Ardeii iuți se pot găsi în mărimi și forme diferite, iar intensitatea iuțelii acestora poate varia și de la slab la intens: ardei gras, chilli sau ardei iute roșu. Proprietățile medicinale ale ardeiului sunt limitate, la proprietățile vitaminizante (îndeosebi privind vitaminele A și C) varietatea de ardei iute este o excepție datorită substanței iritante capsaicină, cu multiple indicații terapeutice, partea care da iuțeala unui ardei, sunt semințele.
Ardeiul iute are flori de culoare albă, uneori purpuriu iar tulpinile sunt numeroase și pot atinge o înălțime de 60 cm,fructele pot fi verzi, galbene sau roșii.
Capsicum annum este originar din America Centrală și de Sud, a fost răspândit în lume de marinarii spanioli și portughezi. Istoria ardeiului iute a început în Mexic acum aproximativ 7500 de ani.
Diego Alvarez Chanca a adus primii ardei iuți în Spania în anul 1493. La început aceștia erau crescuți mai degrabă ca niște curiozități botanice în grădinile mănăstirilor din Spania și Portugalia.
În întreaga lume se cultivă 3,8 milioane de hectare din care rezultă o producție de 33 milioane de tone de ardei iute.
Din America Centrală ardeiul iute a ajuns în Spania, în Africa de Vest și India. Din India acesta s-a răspândit spre Asia centrală, Turcia și a ajuns și în Ungaria unde a devenit extrem de cunoscut sub numele de boia.
În lume se pot găsi 35 de specii de ardei iute, dintre care aproximativ 25 dintre ele se pot găsi doar pe continentul american.
Sunt cultivate 4 feluri de ardei: iuți, grași, lungi (de ex. kapia) și gogoșari. Ardeiul, la fel ca roșiile și vinetele, este o plantă pretențioasă la lumină, căldură, apă și hrană. Pentru a avea o producție mare și de calitate, ardeiul trebuie cultivat într-un pământ bogat, afânat, lucrat adânc și îngrășat cu gunoi de grajd.
În tradiţia populară se cultivă soiuri dulci de ardei care se consumă proaspete, sub formă de salate sau diferite preparate şi soiuri iuţi, care se consumă proaspete sau uscate şi servesc la condimentarea alimentelor. Fructele se usucă şi se macină, obţinându-se boia dulce sau iute condiment obişnuit la colorarea mâncărurilor, slăninilor şi a altor preparate din carne.
Cândva în România se produceau în masă mari cantităţi de ardei gustoşi şi sănătoşi, dar acum doar micii producători particulari mai păstrează tradiţia
Din punct de vedere al compoziţiei chimice conţine glucoză, fructoză, zaharoză, amidon, pectine, lipide, carotenoide, bogat în vitamina A şi mai ales B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, P, PP, enzime, precum şi ulei eteric, alcaloidul capsaicină care este o substanţă iritantă revulsivă în special în cel iute, substanţe colorate de natură carotenoidică (capsorubină, capsantină, zeaxantină, luteină, criptoxantină şi urme de betacaroten), flavonoide, substanţe minerale.
Acţiunea farmacologică este de stimulent rubefiant, revulsiv, şi lubrifiant.
Carenţele în asimilarea calciului pot fi corectate prin consumarea sucului de ardei sau consumat proaspăt în diferite salate la orice masa,conţine o cantitate mare de siliciu care ajută la fortificarea unghiilor, părului, dar şi glandelor sebacee pe care le poate regla.
Capsicum annum este întrebuinţat în industria farmaceutică sub formă de unguente, tincturi, bune în dureri reumatice, fricţionând locurile dureroase.
În cosmetică, ardeiul gras, mâncat în cantităţi mari elimină toxinele din organism, redând corpului o piele frumoasă şi plină de tinereţe.
Ardeii conţin mari cantităţi de vitamina C, flavonoide, vitaminele B6-B9, substanţele care reduc riscul apariţiei şi agravării afecţiunilor cardiace.
Beta-carotenul poate împiedica genul de transformări celulare care duc la îmbătrânirea premature,carotenoidele (de exemplu licopenul) previne diferitele tipuri de cance.
Capsicum annum se poate folosi la ameliorarea afecţiunilor respiratorii,metabolice,reumatismale,renale,digestive,genitale,hepatice.