GRAPEFRUITUL-UN DETOXIFIANT EFICIENT


Citrus decumana( Fam. Rutaceae) conţine calciu, clor, cupru, magneziu, mangan, cantitate mica de glucide, ceea ce-l face util şi la diabet, protide, lipide, alcooluri, acizi, uleiuri esenţiale (limonen, pinen, citral), naringin, pectină în special în coajă, acid citric în cantitate destul de mare, licopen, fenoli, flavonoide, carotenoide, sodiu, sulf, vitaminele A,B1, B2, C, PP.
Extractul de seminţe de grepfrut conţine foarte mulţi compuşi benefici pentru sănătate.
Din punct de vedere farmacologic este tonic, aperitiv, digestiv, depurativ, drenor hepatic şi renal, antihemoragic, răcoritor, hipotensor. Naringinul este un compus care poate inhiba enzimele detoxifiante ale ficatului şi trebuie evitat mai ales în curele de detoxifiere.
Una dintre proprietăţile cele mai apreciate este cea antibacteriană,astfel fructul ca atare şi extractul de seminţe sunt recomandate pentru ameliorarea infecţiilor bacteriene, fungice, parazitare şi virale iar responsabile de aceste acţiuni sunt flavonoidele şi triterpenele din compoziţia fructului.
Cel mai util este grapefruitul roşu care conţine şi flavonoizi şi mai multe minerale, întăreşte imunitatea, este unul dintre cei mai buni antioxidanţi.
Citrus decumana a început să fie cultivat din secolul XX pe scară largă în SUA, Mexic, America de Sud, Israel, Africa de Nord, a atras atenţia medicilor prin calităţile sale de excepţie şi în principal prin conţinutul ridicat în vitamina C,acest fapt îl face indicat celor cu suferinţe hepato-biliare, dar şi persoanelor supraponderale, fiind considerat un adevărat „ucigaş al grăsimilor”.
Grapefruitul este foarte eficient în lupta contra depunerilor de colesterol, se apreciază că persoanele care consumă un grepfrut pe zi prezintă de 2 ori mai puţine riscuri de a face infarct.
Uleiul extras din sâmburii de Citrus decumana constituie un antiseptic efficient.
Vitamina C un antioxidant puternic previne apariţia afecţiunilor cardiovasculare împiedicând oxidarea LDL-ului care poate adera la pereţii arterelor.
Grapefruitul se poate folosi la ameliorarea afecţiunilor pulmonare, hepatice, renale, reumatismale,nervoase.
Consumul de grapefruit sau suc de grapefruit poate antrena o creştere, sau, mai puţin frecvent o diminuare a efectelor unor medicamente,fructul conţine mai multe substanţe care interferează cu modul de asimilare al unor medicamente de către organism.
Dintre afecţiunile medicale al căror tratament interacţionează cu grapefruitul și cu sucul de grapefruit amintim: angina pectorală, depresia, refluxul gastro-duodenal, infecţiile bacteriene, anxietatea, convulsiile, disfuncţiile erectile, hipertensiunea arterială.