Carpenul(Carpinus betulus) are ca denumire popularã carpăn, carpin, gârniţă, mustăreţ și este o specie de foioase din familia Betulaceae, o specie invadatoare datorită capacității mari de lăstărire și drajonare.
Rădăcinile trăiesc în simbioză cu diferite ciuperci sau bacterii,frunzele sunt alterne, simple cu stipele caduce,florile sunt unisexuate, grupate în inflorescențe mixte,fructul carpenului este de tip achenă.
Carpenul se utilizează ca lemn de foc, cozi de unelte și lemn de mină, având o rezistență crescută datorită fibrei lemnoase, se întâlnește atât în zonele de câmpie în combinație cu stejarul sau teiul, cât și în zonele de deal în combinație cu fagul.
Compoziţie chimică : tanin, ceea ce conferă efectul astringent, antibiotic sau de cicatrizant,se foloseşte și ca hemostatic.
Acţiunea farmacologică este astringentã şi antisepticã.
Se poate preparara și administra intern sub formã de decoct din frunze proaspete sau uscate iar extern sub formã de unguent din praf de planta sau oţet.
Carpinus betulus se poate folosi la ameliorarea afecţiunilor digestive,reumatice,respiratorii,dermatologice care implicã stoparea cãderii pãrului).
Extractul glicerinohidroalcoolic diluat 1 DH din muguri proaspeţi de Carpen alb (Carpinus betulus) se recomandă ca supliment alimentar cu valoare biologică complexă, dinamică şi unitară care asigură necesarul de substanţe bioactive în completarea dietei pentru funcţionarea normală a aparatului respirator, contribuie la îmbunătățirea coagulării sângelui;contribuie la creșterea capacității de apărare a sistemului imunitar; ajută la îmbunătăţirea respiraţiei;
ajută la regenerarea celulei hepatice.
