“NU- MĂ-UITA”


Myosotis scorpioides, Fam. Boraginaceae (syn. Myosotis palustris Lam.) este o specie de”nu-mă-uita”: o plantă glabră, perenă, cu rizom repent, din genul Myosotis, care înflorește primăvara — vara.
Denumirea popularã este de miozotis, ochii păsăruicii.
Tulpina este unghiulară, înaltă până la 40 centimetri.
Florile (caliciu cu 5 dinți, egali, alpit-păros, corolă cu diviziuni ovale, cu diametru de circa 8 milimetri, stilul nu depășește lungimea caliciului) sunt albastre-deschis cu gâtul alb, pe un penduncul fără bractee. Frunzele sunt oblong-lanceolate, alterne.
Cunoscutã sub numele de Myosotis, floarea de “nu-mã-uita” are peste 50 de specii diferite, soiuri anuale, soiuri bienale sau perene.Speciile adulte pot ajunge pânã la 20 de cm înãlţime
Myosotis scorpioides este originarã din Noua Zeelanda, se gãsește în Europa, Asia și America de Nord,creşte în flora spontană, în zonele umede, în mlaştini, pe lângă lacuri, ape curgătoare, în locuri joase care pot aduna şi păstra umezeala. Se întâlneşte sub formă cultivată, ca plantă or-namentală, ipostază în care este cunoscută sub numele de miozotis.
Myosotis scorpioides este o plantã cu proprietãţi antibacteriene, uleiurile obţinuite din diferitele specii de floare de “nu-mã-uita” au proprietãţi atât antibacteriene, cât și antifungice și antiinflamatorii.
Floarea de “nu-mã-uita” conţine cantitãţi mari de potasiu, infuzia realizatã din aceastã plantã are efect antiinflamator, poate fi cultivatã în grãdinã pe întreg parcursul anului, suportã bine temperaturile scazute, perioadele caniculare din an. Florile de “nu-mã-uita” sunt albastre, dar existã și soiuri de flori albe și roz.