AGRIŞUL

Agrișul(Ribes grossularia sau Ribes uva-crispa Fam. Saxifragaceae sau Grossulariaceae) are denumirea popularã de coacăz iar în tradiţia populară se folosește în alimentaţie, preparându-se sosuri şi supe.
Compoziţia chimică a fructelor de agriş este de acid citric, acid malic, acid tartric, celuloză, calciu, fier, fosfor, pectine, potasiu, sodiu, substanţe grase, zaharuri, vitaminele A, B1, B2, C, P, săruri minerale.
Fructele consumate înainte de masă sunt tonic-aperitive, după masă stomahice în special folosite la atonii digestive,se mai pot folosi la ameliorarea afecţiunilor căilor urinare, litiaze, reumatism,gută,ajută la eliminarea uraţilor din organism,stimulează funcţia hepatică.
Ribes grossularia este utilizat pentru o bunã detoxifiere a ficatului,este folosit pentru curăţirea şi fortificarea acestuia.
Datorită concentraţiei mari de acid malic, agrişele sunt de ajutor la ameliorarea afecţiunilor urinare, în special infecţii, deoarece ajută la acidifierea urinei fără să producă efecte adverse în aparatul digestiv,sunt o sursă de fibre solubile, le ajută să aibă o acţiune puternică în cazurile de constipaţie cronică,contribuie la întărirea imunităţii organismului.
Agrișele se pot folosi la următoarele afecţiuni:hepatice, ale articulaţiilor,nervoase,digestive, renale,cardiovasculare.
Agrișele sunt recomandate și în curele de slãbire.