Alunul(Corylus avellana,fam. Betulaceea) se mai numește alunel, fundici, rânză, tufa iar în tradiția populară a avut mai multe întrebuințări casnice și medicinale.
În antichitatea romană alunul era celebru, nu doar pentru virtuțile sale alimentare, ci și ca medicament, în secolul I, Dioscoride recomanda alunul împotriva tusei și a bronșitei, în vreme ce Caton îl recomanda ca antidot pentru impotență. Alunul li se recomandă persoanelor obosite, confruntate cu stresul sexual.
Fructele de alun conțin ulei, amidon, zahăr, beta-caroten, hidrați de carbon, calciu, fier, fosfor, grăsimi proteice, zinc, seleniu, sulf. Scoarța și frunzele conţin tanin, ulei eteric, quercitină. Fructele conțin 70% din greutate materii grase și 20% materii azotate.
Infuzia de alun obţinutã din frunze are rol de detoxifiere pentru sânge,polenul florii se folosește pentru ameliorarea epilepsiei iar decoctul de scoarțã de alun se utilizeazã în tratamentele externe utilizate la ulcerele varicoase și alte afecţiuni dermatologice.
Tinctura din frunze de alun se recomandã pentru amelioararea afecțiunilor circulatorii,cardiace,respiratorii,renale,dermatologice,convalescență.
Lemnul gălbui, omogen, durabil de alun este folosit la fabricarea mobilei și în sculptură.
Extractul glicerinohidroalcoolic diluat 1 DH din muguri proaspeti de alun – Corylus avellane are acţiune beneficã asupra ficatului, plãmânilor, mãduvei osoase, ţesutului conjuctiv și are proprietãţi de de normalizare a valorilor α- și β-lipoproteine, a colesterolului total, β-fosfoproteinelor și a acidului uric, de stimulare a eritropoiezei și granulopoiezei, stimuleazã activitatea celulelor Kupffer la nivelul ficatului,este un produs cu valoare biologica complexã, dinamicã și unitarã care asigurã necesarul de substanţe biologic active în completarea dietei pentru restabilirea elasticitãţii ţesutului pulmonar și hepatic, stimularea eritropoiezei și corectarea unor dezechilibre neurovegetative, contribuie la normalizarea valorilor proteinelor serice, reducerea colesterolului total și cresterea celui esterificat, reducerea nivelului de acid uric din sânge.