Ungurașul(Marrubium vulgare Fam. Labiatae sau Lamiaceae) mai are și denumirea popularã de bălțătură, cătușnică, gutuiță, iarbă flocoasă, smucită, unsuroasă, voronic, voronică.
În tradiția populară se utiliza la fabricarea unor bomboane medicinale pentru ameliorarea simptomelor tusei.
Ungurașul este o plantă erbacee, vivace și erectă, înaltă până la 80 cm,crește prin locurile virane, pe marginea drumurilor și gardurilor în locurile aride,tulpina este în 4 muchii, goală la interior, puțin ramificată și acoperită cu peri lungi din care cauză are culoare alb-cenușie,frunzele sunt opuse, cele inferioare lung pețiolate și mari cu limbul oval, dințat pe margini și îndreptate în jos, sunt de culoare verde-deschis și cu numeroși peri alburii pe fața inferioară, florile sunt mici, de culoare alb-murdară.
Marrubium vulgare înflorește din iunie până în septembrie.
De la unguraș se recoltează în timpul înfloririi doar părțile aeriene (Herba Marrubii) crude nelignificate ale ramurilor cel mult 20 cm de la vârf și se usucă la umbră în strat subțire iar preparatul uscat are un gust puternic amar cu nuanțe de iute.
Compoziția chimică este diversã, părțile aeriene conțin principiu amar-marubină, saponină, substanțe amare, uleiuri volatile, materii tanante, rezine, mucilagii, acid ursolic, alcaloid- aolină.
Prin acțiunea sa farmacologică Marrubium vulgare reglează activitatea inimii în afecțiuni cardiace, este astringent, antispastic, dezinfectant, mărește contracția vezicii biliare, emolient, expectorant, calmează tusea, antispastic bronhic, tonic amar și colagen.
Ungurașul datorită proprietãţilor sale dezinfectante și expectorante are efecte importante în afecțiunile respiratorii, ajută la combaterea febrei și aritmiilor cardiace,este un component important al ceaiului antiastmatic.
Marrubium vulgare se poate folosi la afecțiunile de tip metabolic, afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni respiratorii, afecţiuni digestive, afecţiuni respiratorii, afecţiuni dermatologice.