Cãlinul(Viburnum opulus,fam. Caprifoliaceea)are denumirea popularã de viburn.
În tradiția populară Viburnum opulus se folosea pentru ameliorarea tusei și astmului. Fructele roșii acrișoare și răcoritoare de Cãlin s-au utilizat la vopsirea unor materiale în culoarea roșie.
Viburnum opulus este o specie eurasiaticã, un arbust înalt până la 5 m, stufos, cu tulpinã ramificată,în România crește prin tufișurile și pădurile mai umede,are frunzele opuse, lobi ascuțiți, flori albe-rozacee dispuse în inflorescențe terminale umbeliforme,înflorește din mai până la sfârșitul lui iunie. Se utilizează scoarța recoltată în lunile aprilie-mai de pe ramurile și tulpinile tinere iar după uscare la temperaturi de 45°C,are un gust amărui astringent.
Scoarța de Cãlin conține o glicozidă amară (viburnina), tanin, flavonoide, un complex rezinos, esteri ai acidului valerianic, amidon.
Acțiunea farmacologică este de sedativ, antispastic și hemostatic, tonic al sistemului nervos.
Viburnum opulus se poate folosi singur sau în asociație cu alte plante la stimularea poftei de mâncare și la ameliorarea acidității gastrice,la ameliorarea stãrii de menopauză,la ameliorarea durerilor din sfera genitală și abdominală.
Viburnum opulus ajută de asemenea la distrugerea germenilor patogeni în special la aparatul respirator superior, ajută la refacerea mușchiului inimii în foarte multe cazuri fiind extrem de efficient, are un puternic efect antihemoragic. Datorită taninului pe care-l conține Cãlinul se poate folosi la diminuarea transpirațiilor excesive și a tusei de diferite etiologii.
Extractul gicerinohidroalcoolic din muguri de Cãlin susţine buna functionare a plãmânilor, ajutã la normalizarea funcţiei respiratorii,amelioreazã tulburãrile de auz la persoanele de vârsta a treia.