Osul iepurelui (Ononis spinosa) este o plantă erbacee din familia Fabaceae,specie euro-asiatică, în România fiind cunoscută sub mai multe denumiri populare: asudul calului, ciocul ciorii, cașul iepurelui, dirmotin, lemnic, lingoare, sălăștioară, sudoarea calului, sudoarea capului, lingoare, ciocul caprei.
Ononis spinosa este o plantă cu miros greu, tulpinã dreaptă, frunze cu trei foi păroase, florile roz sunt 2 la subțioara frunzelor, fructul este o păstaie. Crește prin fânețe, pășuni. Rădăcina este durã, se taie greu, de unde și denumirea de osul iepurelui.
În terapeutică se folosesc rădăcinile Radix ononis,se recoltează în lunile martie-aprilie sau septembrie- noiembrie.
În tradiția populară a fost un leac frecvent, ceaiul din părțile aeriene se utiliza în afecţiuni ale stomacului,iar cel din rãdãcini se utiliza pentru afecţiuni renale.
Compoziţia chimicã a osului iepurelui este diversã, conţine ononizidã (heterozidă de natură izoflavonică), ononină și onospină, onocerină, trifolizină și fitoglutină, saponozide triterpenice, tanozide, zaharuri, acid citric, ulei volatil și ulei gras.
Ononis spinosa amelioreazã afecțiunile renale, este un bun diuretic, elimină toxinele din organism
Intern (sub formă de decoct) este recomandat ca adjuvant în afecțiuni renale, 2-3 ceaiuri pe zi ca diuretic.
Farmacologic rădăcinile și frunzele au acțiune diuretică, antiseptică la nivelul aparatului urinar, antihemoragică, antimicrobiană, înlătură edemele, elimină ureea în exces și toxinele din corp.
Există un viitor promițător al plantelor medicinale și aromatice deoarece există aproximativ jumătate de milion de plante în întreaga lume, iar cele mai multe dintre ele nu sunt cercetate pentru activitățile lor medicale.
Ononis spinosa este o plantă medicinală și aromaticã cu o gamă largă de activități farmacologice care ar putea fi utilizatã în mai multe aplicații medicale datorită eficacității și siguranței sale.
Osul iepurelui se utilizeazã în afecțiuni: cardiovasculare, metabolice, dermatologice, renale.