CERENŢEL

Cerențelul (Geum urbanum) este o plantă erbacee din familia Rosaceae,subfamilia Rosoideae, genul Geum.
Denumirea popularã este de albeață, bărbușoară, buruiană pentru inimă rea, buruiană de cucui, călțunul doamnei, cerculeț, crânceș, cuișoriță, iarba-faptului, răghicioară, rădichioară, ridichioară, verențel.
Cerențelul este o plantă erbacee, perenă, înaltă de 20-60 cm,florile sunt de culoare galben-aurie,frunzele superioare sunt trifoliate și cele inferioare sunt pețiolate, zimțate și lunguiețe, fructele sunt păroase și dispuse în capitula,rădăcina este puternic perenă, are un miros care aduce aminte de cuișoare, datorită unei substanțe volatile pe care o secretă aceastã specie.
Geum urbanum crește în locuril umbroase și umede, tufișuri, livezi, marginea pădurilor de fag,conţine eugenol, taninuri, ulei esenţial, substanțe amare, enzimă-geoza o substanță bactericidă răspunzătoare de mirosul de cuișoare pe care-l are rizomul plantei, gumirezină, amidon, borneol, cineol, timol, cimol, carvacrol, alfa-terpinol, beta-cariofilen, mircen, acid ursolic, acid cafeic, tanin, derivați flavonici, serpilină(substanță amară), săruri ale acidului malic, săruri minerale.
Cerențelul are acțiune astringentã, se utilizează în gargarisme și stomatite în combinație cu tinctura de propolis sub formă de badijonaje, acțiune antidiareică, se amelioreazã leucoreea datorită principiilor antiseptice, uleiului volatil și taninurilor.
În medicina populară se spune despre cerențel că îi ajută pe cei care au fost multă vreme bolnavi.
Acțiunea farmacologică a cerenţelului este de dezinfectant, calmant, astringent, hemostatic, analgezic, antiviral, antiseptic, cicatrizant, moderează secrețiile, ajută la coagularea mai rapidă a sângelui. Datorită taninurilor cerenţelul are acțiune astringentă, antidiareică și hemostatică, iar eugenolul rezultat din descompunerea geozidei îi conferã proprietăți bactericide și calmante.
Geum urbanum se utilizeazã pentru ameliorarea dispepsiilor gastrice, al enteritelor de natură infecțioasă și hemoragiilor iar extern se recomandă la ameliorarea stomatitelor și gingivitelor.
Cerențelul se poate folosi la următoarele afecțiuni:bucale, gastrice, cronice hepatice și renale, psihice, respiratorii,dermatologice.
Cerențica de munte(Cerinthe glabra, fam. Boraginaceae) este o plantă care crește prin locurile ierboase și umede, grohotișuri, în regiunea montană și subalpină, pe soluri calcaroase,în unele regiuni din Alpii de vest, frunzele sunt folosite ca legumă
În tradiția populară frunzele și florile se utilizeazã pentru prepararea unui unguent întrebuințat la ameliorarea eczmelor.