Bozul (Sambucus ebulus L.) este o plantă medicinală și aromaticã din fam. Caprifoliaceea
Denumirea popularã este de boj, bozie, ibozlu, scai mărunt, soc mic.
În medicina tradiţionalã bozul era una dintre cele mai importante plante medicinale și aromatice.
Bozul este o plantă robustă,tulpina este erbacee, frunze penat-sectate, care au un miros neplăcut,florile bozului au culoarea albă și sunt grupate în formă de umbrelă fructele sunt bace de culoare neagră și au un miros neplăcut. Înflorește în luna iunie-august.
Crește în locuri necultivate, la marginea ogoarelor, de-a lungul drumurilor și șanțurilor, pe lângă garduri.
Planta este recoltată și se folosește mai ales rădăcina, dar și fructele și florile (Sambuci ebuli radix, flos et fructus). Rădăcina conține hemaglutinine, principii amare și saponozide. Florile sunt bogate în glucide, flavone, fitosteroli, acizi grași și triterpene. Fructele conțin antocianozide, acid tartric, acid malic.
Bozul este o plantă foarte utilizată pentru calitățile ei farmaceutice.
Toată planta are proprietăți diuretice, laxative, purgative, sudorifice, depurative.
Sambucus ebulus L. combinat cu trei frați pătați, păpădie și brusture ajută la ameliorarea urticariei.
Frunzele plantei se folosesc de obicei pentru ameliorarea durerilor reumatice.Extractul apos din frunze posedă o activitate antiulcerogenă puternică la modelul de ulcer de stres indus.
Bozul se poate folosi în cazul afecțiunilor renale, pulmonare,digestive.
În zona Orientului Mijlociu extractele de Sambucus ebulus L. se folosesc la dezvoltarea unor medicamente care prezint numeroase funcții farmacologice, acestea însã nu au fost studiate în mod clar. Ebulitina, ebulina, antocianii și alte componente au fost izolate din Sambucus ebulus L. și identificate ca ingrediente active ale activităților biologice și farmacologice. Datorită colectării ușoare a plantei și a activităților biologice importante, această plantă a devenit atât hrană și medicament în zona de coastă a Iranului.
Informațiile actuale arată că este posibil ca antocianii din plantã să fie utili în dezvoltarea de noi medicamente