Tagetes erecta (patula),fam. Asteraceae are denumirea popularã de crãiţã, bozdoagă, belfe, boate, bochioi, boance, bofte, botănci, botoane, budiene, budiene galbene, buruiană domnească, butucași, buzduci, crai, crini, crini galbeni, ferfeni, ferfeniță, fârfen, flori galbene, garoafe, izdoave, ocheșele, ochișele, popchi, popi, schiculițe, svisdoage, țicăncuși, tâmfeni, tulucești, tearfoni, vâzdoage.
Unii specialiști consideră Tagetes patula ca sinonim al Tagetes erecta.
Crãiţele sunt originare din Mexic dar acestea se găsesc și în țările din America Centrală și Caraibe, în România acestea se cultivã.
Tagetes erecta este o plantă anuală, erbacee, înaltă de 40-60 cm bogat ramificatã de la bază, formând tufe compacte,rădăcina puțin ramificată și pătrunde în sol până la 15-20 cm,tulpina este groasă cu ramuri violacee-roșcate,frunzele sunt alterne, glabre, penat sectate, florile marginale, de obicei, sunt ligulate, fructele sunt achene liniare, până la 1 cm lungime, brune negricioase.
Culoarea florilor variază de la galbenă, galbenă-aurie, galbenă-roșcată, portocalie intens, maro-roșcat, galbenă cu maro la roșie închis.
Înflorirea crãiţelor începe în luna iulie și durează până în octombrie și se cultivã atât în scopuri medicinale cât și ornamentale.
În fitoterapie se folosesc de obicei florile de crãiţe (Flores Tagetes).
Florile conțin ulei esenţial în care sunt prezenți compuși terpenici ca linalool, nonalcool, esterul linaloolului, acetat de linalil, tagetonă, limonen. S-a determinat și prezența flavonoizilor ca evercetagetină, patuletină, patuletrină, camferitrină, cvercetagetrină, heleninã și patuletinã.
Principiul activ din florile de crãiţe este helenina, un pigment galben care are acțiune specific retiniană de mărire a vitezei de adaptare a ochiului. Îmbunătățește sensibilitatea vizuală a ochiului normal, iar în cazuri deficitare ameliorează viteza de adaptare, cum ar fi hemeralopie diurnă, în retinita pigmentară.
Patuletina produce scăderea permeabilității capilarelor cu acțiune antispastică și hipotensivă și se poate folosi la ameliorarea următoarele afecțiuni: oculare, cardiovasculare,musculo-scheletale.
Culoarea florilor de crãiţe se datorează prezenței carotenoidelor.Cele mai intense tonuri portocalii ale florilor sunt legate de un conținut mai mare de carotenoizi, în special de xantofilă. Unele studii indică eficiența acestora din urmă la ameliorarea afecţiunilor cardiovasculare și a creșterii imunitãţii,
Activitatea antioxidantă a Tagetes erecta este data de uleiul esențial extras din aceastã plantã, dar este mai scãzutã decât cea a α-tocoferolului.
Uleiul esenţial de crãiţe poate fi adăugat la anumite ape de parfum pentru a le da o aromã asemãnãtoare cu a mărului.