HAMEIUL

Humulus lupulus L., fam. Cannabinaceae este o specie perenă a genului de plante erbacee Humulus care aparține familiei Cannabaceae, familie care include și genul Cannabis(cânepa).
Denumirea popularã este diversã:hamei, amei, cumulău, curpăn, hamei sălbatec, hămei, himei, homei, măiugă, mălugă, pește de pădure, trofolean, vină de hamei, viță de hamei.
Hameiul crește în flora spontană din lunci, tufișuri, zăvoaie, crânguri, pe garduri, în zona de câmpie și deal, până la 800–1000 m.
Inflorescența de hamei este de tip ament, denumită con. Conurile de hamei sunt o materie primă importantă la fabricarea berii, fiind un agent de stabilitate în bere.Hameiul este folosit și la gãtit din acesta preparându-se o mâncare asemănătoare celei de spanac.
Prima atestare documentarã a hameiului este din 736 d.Hr. în regiunea Germaniei de astăzi, iar prima menționare a utilizării hameiului în producția de bere este din anul 1079 d. Hr.
Humulus lupulus L. conține 1% ulei volatil, sescviterpene, esteri valerianici, geraniol, mircen, principii amare (humulona, lupulona), flavonoide, tannin, în scopuri medicinale se întrebuințează numai conurile femele (Strobuli Lupuli) recoltate când au culoarea galben-verzuie, la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie.
Strobuli Lupuli conțin apă, ulei eteric format din hidrocarburi monoterpenice, ca mircen, alfa pinen, beta pinen, limonen, hidrocarburi sesquiterpenice, ca alfa- humulen, beta-humulen, alcooli monoterpenici ca linalol, geraniol, boreol, rășini formate din humulonă, cohumulonă, ad-humulonă, lupulonă, co-lupulonă, ad-lupulonă (principii amare) substanțe de natură flavonică, glicozide ale cvercetolului și camferolului, tanin, colină, betaină, asparagină, glutamină, ceruri, mici cantități de acid oxalic, acid malic, acid citric, pigmenți carotenoidici, clorofile, săruri minerale.
Hameiul are acţiune tonic-amară, antisepticã, stomahică și aromatizantă asupra digestiei,stimulează secreția gastrică, vezica biliarã, reglează circulația, are efecte deosebite asupra sistemului nervos, acțiune sedativă centrală, psihotropă, reduce tensiunea arterialã.
Strobuli Lupuli se utilizeazã la ameliorarea afecţiunilor dermatologice ușoare.
Hameiul (Humulus lupulus L.) este utilizat în mod tradițional în industria berii pentru a conferi aroma la bere în ultimii ani însã s-a demonstrat că inflorescențele feminine conțin o mare varietate de compuși bioactivi care amelioreazã foarte multe tipuri de afecţiuni.