PĂTLAGINA-PLANTA MIRACOL

Pătlagina (Plantago) este un gen de aproximativ 200 de specii de plante mici, plante considerate ca având proprietãţi miraculoase.

Pătlagina(Plantago major)este foarte răspândită în locuri bătătorite în care alte specii nu cresc. O gãsim pe marginea drumurilor, în pășuni, culturi, de la câmpie până în zona alpină.
Plantago major este o plantă erbacee, prezintă frunze aspre la pipăit, eliptice sau ovale, florile sunt grupate într-un spic de formă cilindrică, de 6-10 ori mai scurt decât porţiunea lipsită de flori a scalpului. Planta este înaltã până la 40 cm și înfloreşte din luna mai până în septembrie iar fructul este o capsulă ovoidă.
De la toate aceste spe¬cii se întrebuinţează frunzele (folium Plantaginis) care conţin aucubinã, mucilagii formate în mare parte din xiloză, acid poliuronic, pentozane,tanin, glicozizi, saponine, zaharuri, ulei volatil, rezine, substanţe proteice, carotenoizi, filochinonă, vitaminele: A, C, K, substanţe antibiotice, substanţe minerale, în seminţe se găsesc mucilagii şi un trizaharid (planteoză).
Proprietăţile emoliente ale plantei se datoresc mucilagiilor iar cele hemostatice vitaminei K. Este un bun antibiotic, antipruriginos, expectorant, antidiareic, antiinflamator, antisclerotic, cicatrizant, depurativ, diuretic, expectorant, hipotensor, laxativ uşor, tonic, calmează tusea, regenerează epiteliile lezate, favorizează ameliorarea vindecãrii rănilor,amelioreazã afecţiunile căilor respiratorii medii.
Se cultivă numai Plantago lanceolata (pătlagina îngustă) și face parte din aceeași familie de plante cu Plantago major.
De la aceastã specie se folosesc frunzele care conţin mucilagii, vitamina K, tanin, glicozidul aucubina, polifenoli, alantoină. Acționează ca emolient și expectorant, antihemoragic, cicatrizant, hipocolesterolemiant, antiseptic, hipotensor. Se mai folosește la ameliorarea ulcerului gastric, la scãderea valorilor ridicate ale tensiunii arteriale,ameliorarea aspectului eczemelor, la ulcerele varicoase, afecţiuni respiratorii ușoare, afecţiuni ale pielii.
Aucubozida este considerată a fi cea care conferă materiei vege¬tale acţiune bactericidă şi cicatrizantă,conţinutul în aucubină este maxim în timpul înfloririi.
În frunze s-a mai găsit alantoină, enzime, vitamine ca A, C, K, PP, carotenoide.
Din punct de vedere farmacologic frunzele au acţiune emolientă, expectorantă, astringentă, antipruriginoasă şi cicatrizantă. Se administrează intern ca siropuri, ceaiuri în bronşite cronice, iar extern sub formă de comprese în ameliorarea abceselor, furunculelor.
Se poate folosi deci la ameliorarea anumitor afecţiuni ale pielii, afecţiuni gastrointestinale, afecţiuni hepatice, afecţiuni ale vezicii biliare, afecţiuni vasculare, afecţiuni respiratorii ușoare.
Ceaiul din pulbere obținută din frunze de pătlagină (Plantago lanceolata) și tinctura de pãtlaginã se recomandă în menţinerea sănătăţii căilor respiratorii şi a tractului gastrointestinal, uşurează respiraţia, favorizează expectoraţia prin fluidificarea secrețiilor faringo-bronşice,sprijină funcționarea normală a digestiei şi protejează mucoasa intestinală, contribuie la menținerea sănătății funcției hepatice.