Salvia (Salvia officinalis) familia Lamiaceae este o plantă erbacee cu flori divers colorate, (mici) cultivată ca plantă medicinală sau decorativă, originară din sudul Europei și din regiunile mediteraneene. Denumirea de salvia derivă din cuvântul latinesc “salvare” (a vindeca, a însănătoși).
Salvia are mai multe denumiri populare:jaie, jai, jale, jale de grădină, jaleş bun, jaleş de grădină, jalie, jele, joaie, joaic de grădină, iarba Sfântului Ioan, salbie, salvie, sălvie de grădină, selghie, silvie, şalet, şalie, şalvie, şalvir, şălvie, şerlai.
A fost cunoscută ca plantă medicinală și utilizatã de greci şi de romani în antichitate. Datorită acţiunii complexe pe care o exercită asupra organismului uman i s-au atribuit proprietăţi terapeutice deosebite, fiind considerată ca un panaceu universal.
Salvia officinalis este o specie endemicã, întâlnitã în Maramureș, Transilvania, Muntenia.
Tulpina are patru muchii, puţin ramificatã în partea superioarã, cu peri,frunzele sunt simple, dispuse opus si decusat, cate 3-5 perechi, dens-alipit-albicios pãroase pe partea dorsalã,florile sunt grupate,fructul este de tip tetraachenã.
În tradiţia populară era un leac obişnuit pentru ameliorarea virozelor respiratorii ușoare, cu decoctul se făcea gargară și se ameliorau durerilor de dinţi.
În nordul Moldovei ceaiul din frunze de salvie se folosea pentru întărirea ochilor şi a auzului, iar compresele pentru desfundarea nasului. Este una dintre cele mai studiate plante de leac din lume, fiind folosită în medicina tradiţionalã de mai bine de 2500 de ani.
Salvia se recoltează în luna iulie și se utilizează și pentru ameliorarea altor tipuri de afecțiuni cum sunt cele gastrice, hepatice, renale.
Salvia îmbunătăţeşte memoria şi ajută la prevenirea deteriorării celulare iar uleiul esenţial de salvie ajută la îmbunătăţirea funcţionării cerebrale.
Folium Salviae conţin ulei eteric 1,4%, tuionă (salviol, absintol, tanacetonă), salven 1-2%, pinen, cineol, terpene, sescviterpene, borneol, camfor, acetat de linalyl, borneol şi bornil, substanţe estrogene (6000 U. I. /Kg), saponine, substanţe amare (picrosalvinã), o rezină şi o oleorezină aromată folosită în parfumerie, sitosterol, tanin, acid oleanolic, rezine, produşi triterpenoidici(acid ursolic, oleanic), acid fumaric, clorogenic, p-cumaric, cafeic, nicotinic, mici cantităţi de germanicol.
Farmacologic salvia are acţiune antioxidantă datorită acidului rozmarinic, bactericidã, se poate folosi în multe afecţiuni cu efecte deosebite, este de asemenea dezinfectant, colagog, coleretic, antiinflamator, cicatrizant.
Tinctura, uleiul esenţial,capsulele care conţin Salvia officinalis asigură aportul necesar de fitonutrienţi şi substanţe bioactive în suplimentarea dietei pentru refacerea tonusului general al organismului (în stări de oboseală fizică şi psihică, efort intelectual, stres, nervozitate), îmbunătățesc activitatea cerebrală și a memoriei şi pentru echilibrare hormonală, susţin buna funcţionare a tractului gastro-intestinal, îmbunătăţesc digestia, intervin favorabil în tulburările care însoţesc menopauza, contribuie la reglarea transpiraţiei excesive a corpului,încetinesc acţiunea nocivă a radicalilor liberi formaţi sau introduşi în organism,contribuie la apărarea naturală a organismului, sprijină sistemul imunitar, susțin sănătatea aparatului respirator, ușurează respirația în perioadele reci ale anului, ca tonic şi revigorant asigură starea generală de bine.