ROSTOPASCA-CAMPIOANA SĂNĂTĂŢII

Rostopasca (Chelidonium majus L.), cunoscută și sub denumirea populară de iarbă de negi sau negelariță, este o plantă erbacee ușor de recunoscut după latexul de culoare galbenă care în contact cu aerul se brunifică.
Frunzele sunt simple, alterne, nestipelate. Florile sunt actinomorfe (cu simetrie radială), bisexuate, de culoare galbenă, grupate în umbele simple. Înflorește din aprilie până în septembrie. Fructul este o capsulă.
Rostopasca este comună în locuri umbroase, ruderale (în jurul așezărilor omenești), în tufărișuri, până în regiunea montană.
Culesul se face pe timp frumos, însorit, în zile fără ploaie (ploaia favorizează brunificarea plantei, ceea ce duce la degradarea principiilor active). Se culege partea aeriană a plantei (tulpina, frunzele și florile), cu grijă pentru a nu dezrădăcina planta, care va da apoi alte tulpini.
Toate părțile plantei prezintă alcaloizi, rădăcina și pericarpul semințelor fiind organele cele mai bogate (3% și 1,4%) în timp ce herba conține 0,11-0,57%.
Din punct de vedere structural alcaloizii din rostopască aparțin la două grupe: cu nucleu
naftofenantridinic și cu nucleu diizochinoleinic.
Din prima grupă se evidențiază chelidonina, care este alcaloidul principal, însoțită fiind de oxichelidonină,hemochelidonină, mezoxichelidonină, cheleritrină,sanguinerină.
Din grupa a doua cu nucleu diizochinoleinic,fac parte coptizina, tatrahidrocoptizina, stilopina,berberina, protopina, alfa și beta- alocriptopina.
În herba și radix se mai găsește acid chelidonic (1- 4%) care este o pironă dicarbonică, prima substanță izolată din rostopască, alți acizi, urme de ulei volatil, chelidoniol, carotenoide, enzime, un alcaloid cu acțiune citotoxică, rezine. În frunze s-au mai găsit acid nicotinic și acid ascorbic.
Rostopasca are acțiune antispastică de tip papaverinic, fiind mai puțin toxic și sedativ,vasodilatator coronarian, antispastic biliar, antimicotic,antitumoral, sedativ- relaxează musculature netedă a vaselor mari și în special al coronarelor,decongestiv hepatic indicată mai ales în afecțiunile ficatului și vezicii biliare,are acțiune în special spasmolitică,mărește secreția biliară și își însumează acțiunile când sunt asociate colagogelor și colereticelor datorită totalului alcaloidic.
Alcaloizii în special chelidonina și homochelidonina au acțiune similară morfinei asupra miocardului, prezentând o acțiune sedativã asupra centrilor nervoși superiori.
Rostopasca ajută la scăderea tensiunii arteriale, diminuează tonusul musculaturi netede din intestine are efect antibiotic foarte puternic pentru o serie de germeni patogeni,efect antibacterian puternic și cu spectru larg, este un antiviral puternic (acționează asupra virusului gripal, herpetic, hepatic, papilovirusurilor), este un bun calmant, hipocolesterolemiant, coleretic, purgativ mediu, tonic hepatic puternic.
Rostopasca este un adevărat campion al sănătății fiind recunoscută de medicina modernă ca remediu util în peste 150 de boli, de la dermatoze și dispepsii, până la infecții virale.
Tinctura de rostopascã(Chelidonii herba) asigură aportul necesar de fitonutrienţi şi substanţe bioactive în suplimentarea dietei pentru ameliorarea tulburărilor funcţionale hepatobiliare, prin conţinutul ridicat în componente alcaloidice intervine favorabil asupra musculaturii netede a vezicii biliare, favorizează stimularea tonusului şi peristaltismului acesteia având un efect colecistochinetic,măreşte secreţia de bilă, contribuie la îmbunătăţirea funcţiei ficatului şi a vezicii biliare,contribuie la îmbunătățirea digestiei; asigură starea generală de bine.
Din punct de vedere al aplicaţiior externe are acţiune rubefiantă,caustică, vezicantă, cheratolitică,antisepticã,antibacteriană,citotoxică, trofic cicatrizantă.