Cinnamomum aromaticum Nees (sin. C. cassia), C. zeylanicum, Garc şi Bl (sin. C. verum) (fam. Lauraceae)
Arborele de scorţişoară este originar din Asia de Sud Est, neaclimatizat în alte zone. Se cunosc mai multe specii care cresc în:India, Sri Lanka, Insulele Seychelles şi China. Arborii sunt de 5-15 m cu frunze ovate, opuse, de la care recoltează scoarţa ramurilor tinere.
Cele mai cunoscute sunt: C.arromaticum sau C.cassia, care creşte în China sau uleiul “de Cassia” (ulei de scorţişoară chinezească), şi C. zeylanicum, care creşte în Sri Lanka, India şi Seychelles şi care dă scorţişoara de Ceylon este considerat în general superior celui de tip cassia. Arborii sunt de 5-15 m cu frunze ovate, opuse, de la care recoltează scoarţa ramurilor tinere ce furnizează produsul Cinnamoni cortex ce conţine 1-2% ulei volatil în care componenta principală este aldehida cinamică cu proprietăţi antiseptice, antihelmintice, aromatizante, corector de gust, utilizat şi în patiserie ca aromatizant.
Uleiul volatil se obţine din scoarţa uscată şi măcinată a arborelui, sau din frunze şi rădăcini. În funcţie de provenienţă, uleiurile au compoziţii total diferite.
Uleiul din scoarţă este un lichid de culoare galbenă sau brun-roşcată, cu un miros picant aromatic, specific scorţişoarei.
Uleiul din frunze este un lichid galben-închis sau brun, având un miros aromatic, asemănător uleiului de cuişoare.
Uleiul provenit din scoarţă conţine compuşi de natură terpenică: α şi β-pinen, felandren, p-cimen, linalool, terpineol, camfor şi cariofilen;compuşi cu nucleu benzeic: aldehida cunamică (65-75%), eugenol (4-10%), acetat de eugenil, acetat de cinamil (aprox. 3% în uleiul de Ceylon), alcool cinamic, benzaldehidă, bezoat de benzil, aldehidă hidroxicinamică şi aldehidă cuminică.
Uleiul volatil din frunze conţine în primul rând eugenol (80-95%) şi numai 1-3% aldehidă cinamică. Ceilalţi componenţi în uleiul de scoarţă sunt prezenţi în cantităţi foarte mici sau în urme. Specific uleiului din frunze este şi prezenţa unor compuşi ca cinamat de etil şi ylangen.
Uleiul provenit din rădăcini nu are aplicaţii practice, fiind produs sporadic. Acest ulei conţine o mare cantitate de camfor (aprox. 80%), terpinen – 4 – ol şi numai 5% aldehidă cinamică.
Scorţisoara este o sursã important de vitamine, minerale si antioxidanti – mai exact, 100gr contin:calorii – 247 kcal;lipide totale – 1.2 g;sodiu – 10 mg;potasiu – 431 mg;carbohidrati – 81 g;fibre alimentare – 53 g;zahar – 2.2 g;calciu – 1 g;fier – 8.3 g;vitamina A – 295 IU;vitamina C – 3.8 mg;vitamina B6 – 0.2 mg;magneziu – 60 mg.
Scorţisoara poate ajuta persoanele care au probleme digestive. De asemenea, a fost un remediu popular pentru ameliorarea virozelor respiratorii.
Crema care conţine scorţişoarã se absoarbe încet din cauza consistenţei foarte grase, de aceea este perfectã pentru orice tip de masaj.Este recomandatã în masajul anticelulitic persoanelor care au probleme cardiace şi fragilitate capilarã.
“Fericirea miroase a scorţişoară”