Sojae semen reprezintă semințele recoltate de la Glycine max (L.) Merr. [sin. Glycine soja Sieb. et Zucc., sin. Soja hispida (Moench) Maxim] din familia Fabaceae, cunoscută sub denumirea de soia.
Soia este originară din Asia (China, Japonia), şi nu crește astăzi în flora spontană; diferitele varietăți se cultivă pe tot globul în scop alimentar, fiind specia oleaginoasă cea mai cultivată.
Soia prezintă în sol o rădăcină pivotantă cu numeroase radicele secundare acoperite de nodozități cauzate de simbioza cu bacteriile din genul Rhisobium, care le asigură sursa de azot. Planta ajunge la 1-1,5 m, are aspectul unui vrej de fasole și formează păstăi păroase, lungi de aproximativ 10 cm, în care se găsesc 2-4 semințe sferice galben-verzui.
Semințele de soia conțin:aproximativ 40% proteine, din care 80% sunt globuline; aproximativ 20% ulei gras, constituit din gliceride ale acizilor linoleic (50%), oleic (30%), linolenic (7%) și aproximativ 15% acid palmitic și stearic,acid fitic (1,4%).
O alimentație unilaterală cu produse din soia poate duce la formarea unor complecși insolubili, realizați cu calciul, magneziul, fierul și zincul din organism, astfel încât aceste minerale ar trebui înlocuite prin aport exogen, aproximativ 30% carbohidrałi.
Lecitină din soia își găseste utilizări în industria alimentară, găsindu-și loc în profilaxia și terapia unor afecțiuni hepatice, neurologice și aterosclerotice.
Semințele de soia se prelucrează mai întâi pentru obținerea uleiului, din ulei separându-se apoi lecitina, utilizată ca hepatoprotector.
Făina din turtele de presare se poate fermenta în prezența unei culturi de Aspergillus orizae, când rezultă sosul de soia (sos Shoyu).
Din turtele de presare se extrag cu alcool şi se separã izoflavonele, importante din punct de vedere farmacologic, care se regăsesc și în laptele de soia în concentrații de 80-90 mg%. Laptele de soia se obține din semințe înmuiate într-o cantitate de zece ori mai mare de apă, care după 12-18 ore de macerare se mărunțesc.
In afara uleiului din seminte de soia (Sojae oleum) și a lecitinei din soia (Lecithinum vegetabile), în terapeutică se folosesc extractele standardizate în izoflavone. Acțiunea biologică a izoflavonelor în organismul uman este una complexă,
Studiile clinice efectuate cu concentrate de izoflavone (mai ales din soia și trifoi roșu) au demonstrat că administrarea unor astfel de preparate (în doze zilnice de 40-100 mg izoflavone) femeilor în premenopauză (când predomină indispozițiile și tulburările de ciclu menstrual), perimenopauză (caracterizată prin amenoree, tulburări de somn, bufeuri)și postmenopauză (predominante fiind stările de oboseală, depresiile, osteoporoza și dezvoltarea unor afecțiuni cardiovasculare) sunt benefice:reducând simptomatologia caracteristică (insomnia, bufeurile, depresia) din menopauză; prevenind apariția osteoporozei; prevenind instalarea unor afecțiuni cardiovasculare; dezvoltând posibile acțiuni împotriva îmbãtrânirii.
Extractele din soia standardizate în izoflavone acționează antioxidant; ușor hipocolesterolemiant; este protector cardiovascular,antiinflamator blând;antiosteoporotic.
Izoflavonele exercită și un ușor efect antidiabetic (sunt hipoglicemiante). Preparatele alimentare obținute din semințele de soia au un efect slab hipolipidemiant și hipocolesterolemiant, responsabile fiind, în acest caz, fibrele, dar și lecitina. O dietă bogată în lecitină crește valoarea așa-numitului colesterol „bun” (HDL) și reduce colesterolul „rău” (LDL).
Extractele de soia standardizate în izoflavone se comercializează sub forma suplimentelor alimentare care se indică în doză zilnică de 80-120 mg pentru:reducerea tulburărilor vegetative din menopauză (transpirații, nervozitate, insomnie, bufeuri);reducerea atrofiei urogenitale la femeile aflate la menopauză; reducerea riscului de afecțiuni cardiovasculare; profilaxia osteoporozei; efect antiaging, bazat pe protejarea celulară datorită acțiunii antioxidante (mai ales la aplicare externă, sub formă de creme).
Studii recente adaugă ca domenii de indicații: tulburări ovariene (sindrom polichistic); dureri de cap de tip migrenos din timpul ciclului menstrual; menţinerea elasticitătii ţesutului cutanat.
“În viaţă, dacă nu cultivi conştient florile talentului şi ale darurilor pe care le-ai primit de la Creator, buruienile gândurilor, emoţiilor şi experienţelor negative se vor înmulţi până ce vor sufoca toate celelalte plante.”
Herbert Harris