Citricele reprezintă un termen comun pentru mai multe fructe și un gen de plante cu flori din famila Rutaceae. Se crede că acestea sunt originare din partea Asiei de Sud-Est care se invecinează cu nord-estul Indiei, Myanmar (Burmă) și provincia Yunnan din China.
Cuvântul “citrice”, în latină, înseamnă “lămâie”.
Citrus bioflavonoidele constau din mai mult de 60 de compuși incluși în urmätoarele categorii de flavonoide: flavanone, flavone, flavonoli, flavone polimetoxilate și antociani, ultimii compuși fiind prezenți doar în portocalele roșii.
Se extrag din pericarpul pulpă fructelor diferitelor specii de citrice (Citrus sp. din familia Rutaceae).
Flavanonele sunt derivații specifici, reprezentând circa 95% din totalul flavonoidelor. Conținutul în flavanone este mai mare în fructul întreg comparativ cu sucul ca atare.
Neohesperidozidele au un gust foarte amar se intâlnesc în special în fructele de Citrus paradisi (grepfrut), Citrus bergamia (bergamotä), Citrus aurantium (portocal amar).
Rutinozidele, sunt insipide și predominä în fructele de Citrus sinensis (portocal dulce), Citrus limon (lãmâi), Citrus reticulata (mandarin), Citrus bergamia.
Grupul flavonelor se îtntâlnește îndeosebi în portocale, lãmâi mandarine.
Cele mai importante efecte biologice evidențiate pentru acești compuși sunt: capilaroprotectoare și vasoprotectoare; antioxidante; antiinflamatoare; cicatrizante; hipolipemiante și antiaterosclerotice;antimicrobiene; antiagregant plachetare.
La nivel vascular, citrus bioflavonoidele intervin prin acțiuni venotonice; antiedematoase;de ameliorare a microcirculației,de creștere a drenajului limfatic; de protejare a endoteliului vascular.
Citrus bioflavonoidele diminuează activitatea unor enzime importante în sinteză colesterolului și a esterilor săi dar intervin și în formarea plăcii de aterom,inhibarea formării și migrării anormale a celulelor musculare netede din peretele vascular, proces important în patogeneză aterosclerozei și restenozei; efecte antitrombotice.
Se folosesc pure sau în diferite combinații cu vitamină C, rutozidă, vincamină sau papaverină.
“Unul n-o să priceapă mirosul trandafirilor. Altul din plante amare va colecta miere. Cuiva o să-i dai un fleac şi te va ţine minte toată viaţa. Cuiva o să-i dăruieşti viaţa şi el nici nu va înţelege.”
Omar Khayyam