Rapița (Brassica napus oleifera și Brassica rapa oleifera) este o plantă din familia cruciferelor Brassicaceae cu florile galbene și cu tulpina subțire, lungă și ramificată.
Planta verde este un nutreț valoros, în perioada de înflorire având și importanță meliferă. Este răspândită în zone cu clima uscată temperat continentală excesivă și este a treia cea mai mare sursă de ulei vegetal din lume.
Rapița – canola este o marcă înregistrată a unui hibrid de rapiță, inițial produsă și cultivată în Canada, în zone cu clima uscată temperat continentală excesivă. Uleiul din semințe de rapiță a fost produs în secolul al 19-lea ca o sursă de lubrifiere pentru motoarele cu abur. Uleiul are un gust amar din cauza nivelului ridicat de acizi. Canola a fost produsă tocmai pentru a reduce această cantitate de acid, rezultând un ulei gustos.
Uniunea Europeană este responsabilă pentru aproximativ o treime din producția mondială de rapiță, care se ridică la 60 milioane tone anual.
În Uniunea Europeană, Franța este cel mai mare producător, cu 5,35 milioane tone în 2011, în același an România a produs 670.000 de tone, iar Bulgaria 520.000 de tone.
Uleiul de rapiță se obține din semințele a două Brassicaceae, compoziția chimică fiind aproape identică; speciile sunt Brassica napus L. var. napus și Brassica rapa L. var. sylvestris (Lam.) Briggs ssp. oleifera.
Uleiul brut, de culoare brună, obținut la prelucrarea semințelor, are un miros înțepător datorită conținutului în alilsenevol.
Uleiul din seminţe de rapiță conține gliceride cu un conținut de până la 50% acid erucic.Pe piață în ultimii ani se gãsesc uleiuri obţinute prin presate la rece, care se folosesc în alimentație.
Rapița are o importanță foarte mare în industria biodiesel-ului.Deși raportul dintre biodiesel și combustibilul fosil este încă mic,rapița are un potențial crescut ca sursă de energie alternativă. Este eficientă din punctul de vedere al protejării climei și utilizării eficiente a resurselor.
Rapița contribuie la o dietă umană sănătoasă, oferă o alternativă cu un conținut ridicat de proteine la soia în hrana animală și este o alegere bunã din punct de vedere climatic.
În general uleiurile grase intervin în buna funcționare a organismului,îmbunătățesc procesele cognitive,asigură elasticitatea pielii,scad riscul apariției bolilor cardiovasculare,sunt hipocolesterolemiante, sunt antiinflamatoare.
“Dacă eşti piatră, fii magnet; dacă eşti plantă, fii simţire, dacă eşti om, fii iubire.”
Victor Hugo