Fructele de Aronia sunt recoltate de la specia Aronia melanocarpa (Michx.) Ell din familia Rosaceae.
Arbustul de Aronia melanocarpa este o specie exotică, cultivată la noi în țară doar în scopuri ornamentale.
Recoltarea fructelor se realizează în lunile august-septembrie.Gustul acestora este astringent.
Fructele conțin:proantocianidoli (0,66-5,18%),polimerii proantocianidolici 66% din totalul polifenolic al fructelor,antociani (0,60-2%).
Fructele de Aronia melanocarpa sunt una dintre cele mai bogate surse de antociani (5-10 g/100 g produs proaspăt) dintre fructele consumate în mod obișnuit.
Extractele din fructele de Aronia melanocarpa au multiple efecte benefice sănătate: antioxidante; hipolipemiante; cardioprotectoare; antidiabetice; antihipertensive; chemopreventive; antiinflamatorii.
Polifenolii din fruct în special proantocianidolii și antocianii sunt principalii responsabili pentru bioactivitatea diversă.
Fructele proaspete de Aronia posedă cea mai puternicã activitate antioxidantă.
Fructele diminueazã impactul negativ al afecțiunilor cardiovasculare .
Acțiunea cardioprotectoare a sucului din fructe constă în impactul pozitiv asupra profilului acizilor grași ai membranelor celulare.
Dacã se consumã sucul de Aronia (200ml/zi) pe o perioadă de trei luni scade nivelul glicemiei la subiecții cu risc cardiovascular.
Potențialul antidiabetic al fructelor de Aronia este dat de creșterea secreției de insulinã, reducerea stresului oxidativ.
Studii experimentale și clinice au scos în evidenţã efectele benefice ale fructelor de Aronia în combaterea afecțiunilor inflamatorii, asigurarea unei bune sănătăți neurologice și a tractului urinar.
Fructele de Aronia melanocarpa fac parte din categoria alimentelor funcționale, exercitând un efect pozitiv asupra stării de sănătate generale a organismului uman, dar mai ales în:patologiile asociate cu un nivel ridicat al stresului oxidativ,în special cele cardiovasculare și în sindromul metabolic.
“Forma de viaţă cea mai încăpăţânată şi care nu poate fi manipulată decât foarte greu este planta prinsă în tabieturile ei. Ea şi-a păstrat individualitatea de-a lungul întregii ere. Nu credeţi că este absolut normal că, după atâta timp de repetare a unor obiceiuri, planta să dobândească o voinţă de o tenacitate fără egal?”
Luther Burbank