Dupa mesele copioase din ultima perioadã, organismul nostru se resimte, așa cã trebuie sã-l ajutam, trecând pe un regim alimentar din care nu au voie sã lipseascã fructele și legumele.
La fel de importante sunt mișcarea în aer liber și somnul odihnitor. Nu ar trebui sa uitãm nici de unele plante medicinale și aromatice care regleazã procesele metabolice.
Armurariul(Silybum marianum), ajutã tractul gastro-intestinal sã se refacã dupa ospeţele specifice sãrbãorilor de iarnã. Efecte benefice asupra celulei hepatice au și urzica, mesteacãnul și uleiurile volatile în amestec cu mierea extrasã din anghinare.
Dacã aţi încercat diferite diete care nu au avut rezultat, puteti sã adoptaţi regimul alimentar recomandat în prediabet, care ajutã și la pierderea în greutate. Un astfel de regim iti permite sã consumi alimente dintre cele mai diverse, în anumite limite și, de preferinţã în anumite combinaţii.
În prevenirea și ameliorarea diabetului neinsulino-dependent, printre fructele cele mai indicate se numara si afinele, pentru ca mirtilina din afine, supranumita insulina vegetala, are și actiune hipoglicemiantã. Ceaiul din frunze de afin este recomandat persoanelor care suferã de diabet.
Afinele sunt bogate în vitamina C, vitamine din complexul B și provitamina A. O combinaţie beneficã pentru scãderea nivelului glicemiei este cea de afin, dud și teci de fasole.
În altã ordine de idei rolul plantelor medicinale și aromatice pentru întãrirea sistemului imunitar este important în sezonul rece.
Extractul total din larve de trantor, un produs apicol cu totul special, cu o compoziţie asemãnãtoare lãptișorului de matcã și cu un puternic efect energizant și revitalizant se poate asocia cu spirulina, uleiul de cãtinã și uleiul din seminţe de in.
Datoritã combinaţiei echilibrate de multivitamine și minerale, fortificã sistemul imunitar, este un foarte bun biostimulator, menţine echilibrul hormonal și emoţional și sporește rezistenţa organismului.
Nu exista vreun produs natural,care sã se bucure de o asemenea longevitate în istoria alimentaţiei omului precum mierea.Mierea, acest remarcabil aliment-medicament, este asociatã, din cele mai vechi timpuri, sãnãtãtii și vieţii însãși. Datoritã bogãţiei de elemente active pe care le conţine, printre care numeroase minerale, vitamine și enzime, mierea crește capacitatea de apãrare a organismului, întãrind sistemul imunitar.
De aceea, mierea nu ar trebui sa ne lipseascã în sezonul rece. Sã nu ne limitãm doar la sortimentele tradiţionale, ci sã cautam și alte varietãţi, precum mierea de anghinare, cu efecte benefice îndeosebi asupra celulei hepatice. Putem folosi în aceastã perioadã a anului și ne putem revigora organismul și întãri imunitatea cu o combinaţie de miere de anghinare și uleiuri volatile de cimbru sau de busuioc.
“Orice emoţie negativă blochează celulele sis¬temului imunitar pentru cinci, şase ore. Asta în¬seamnă că un gând de invidie, de răutate, un necaz ne lasă organismul fără apărare pentru câteva ore.”
Dumitru Constantin Dulcan