MINERALELE SĂNĂTĂŢII

Sărurile minerale sunt cele care dacă lipsesc ne afectează sănătatea. Deficitele ne pot crea multe probleme de sãnãtate, de aceea trebuie să ne asigurăm că le furnizăm permanent organismului.
Calciul, fierul, magneziul, fosforul, potasiul sunt 5 minerale care ne mențin sănătatea.
Calciul este prezent în oase, dinţi şi în 1% din sânge şi din ţesuturile moi, fără de care buna funcţionare a inimii şi echilibrul neuro – muscular nu ar fi posibile.
Are rol în coagularea sângelui, iar dacă cineva resimte contracţii musculare, crampe, insomnie, iritabilitate, aritmie cardiacă, spasmofilie, atacuri de panică, arsuri stomacale ar trebui neapărat să verifice nivelul calciului din organism.
Important este și fierul care intervine în formarea hemoglobinei, lipsa lui ducând la simptome ca oboseală, paloare, suflu cardiac, unghii, păr şi piele fragile, dificultate a deglutiţiei, creştere bruscă a numărului de afecţiuni de tip inflamator de orice fel.
Fosforul este o prezenţă importantă în organism, imediat după calciu. E unul dintre elementele care transmit impulsurile nervoase. Dacă cineva resimte oboseală fizică şi psihică, sensibilitate crescută la infecţii sau prezintă rahitism ori carii, este cât se poate de posibil să fie cauzate de lipsa de fosofor.
Magneziul este un alt mineral extrem de important. Acesta intervine în metabolizarea glucidelor şi a proteinelor și este un bun anticancerigen. Echilibrează circulaţia şi buna funcţionare a inimii. Cei care își asumã diete drastice pot pierde magneziu și de acolo și simptomele de amețeală și palpitaţii cardiace. Lipsa magneziului te face să-ți dorești mereu ceva dulce. Și chiar dacă îți satisfaci acest impuls, pe moment ești în regulă, dar peste un sfert de oră vei simți nevoia imperioasă să ronțăi iar ceva și tot așa. Acest cerc vicios nu se încheie niciodată, și are consecințe asupra kilogramelor și a sănătății.O concentraţie crescutã de magneziu, te va ajuta sa îţi menţii mult mai bine greutatea optima.
Potasiul este important pentru că echilibrează celelalte minerale. Influenţează activitatea musculară, pH-ul sângelui şi funcţionarea inimii.
Cele mai importante minerale pentru sănătate le poţi extrage zilnic dintr-o hrană variată, cu fructe și legume din belșug și cu respectarea principiilor alimentare corecte iar șansele să furnizezi corpului tău cele 5 minerale importante la care am fãcut referire cresc.Mulţi dintre noi nu reușesc acest lucru și dovada o reprezintã statisticile triste în care România deține primele locuri.
Ca specialist în farmacognozie si fitoterapie vã pot spune cã natura ne oferã soluţii în acest sens.
Rosa canina sau mãceșul are un rol important in procesele de oxido-reducere și respiraţia celularã, favorizeazã remineralizarea oaselor și restabilirea densitãţii osoase, ajutã la limitarea disconfortului cauzat de acţiunea unor factori de naturã alergicã, participã la revigorarea și tonifierea organismului.
Hippophaë rhamnoides, cãtina alba conţine vitamina C, A, K, F, P și E, carotenoizi şi flavonoizi, microelemente, acizi grași esenţiali.
Cătina are multe proprietăți importante și pe care le regãsim în literatura de specialitate.
Vitis vinifera sau vita de vie-o canã cu boabe de struguri roșii sau albi contine 104 calorii, 1,09 grame de proteine, 0,24 grame de grasime, 1,4 fibre de fibre, 4,8 miligrame de vitamina C, 10 micrograme de vitamina A, 288 miligrame de potasiu, 0,54 miligrame de fier si 3 micrograme de folati.
Vaccinium myrtillus sau afinul- fructele de afin conţin apă (86 %), zaharuri (7-13 %), zaharoză (1-2 %), cenuşă (0,45-0,50 %), proteine (0,8-1,2 %), acizi organici (cca 1 %) din care acid uric (cca 0,9 %), acizii benzoic, tartric, malic (0,05-0,15 %), acid triterpenic, substanţe pectice (0,350-0,490 %), tanin (0,300-0,430 %), vitamina C (12-20 mg %), vitamina A (280 U.I.), vitamina PP (0,2 mg%), vitaminele B1 si B2 (0,02 mg % fiecare), vitamina E, săruri minerale de potasiu (50 mg %), calciu (10 mg %), fosfor (8 mg %), sulf (8 mg %), magneziu (6 mg %), clor (5 mg %), mangan (3 mg %), fier (1 mg ).
Și lista ar putea continua.

“Sănătatea este o comoară pe care puțini știu să o prețuiască, deși aproape toți se nasc cu ea.”
Hipocrate